Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonságos átkelés a Tiszán

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Rácz Tünde |  2024. október 18. 14:30

„A területvédelmi ezredek feladata a NATO-erők mozgásszabadságának és biztonságának garantálása az egész ország területén. Ennek teszünk eleget a Tisza mindszenti szakaszán átkelő katonai konvoj biztosításával” – beszélt a tartalékosoknak a Fekete vár 2024 gyakorlaton betöltött szerepéről Vadász Péter alezredes, az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred vitéz Heim Géza 46. Területvédelmi Zászlóaljának parancsnoka.

A mindszenti kompátkelő kiemelt őszi forgalma október 17-én minimálisra csökkent, hiszen a tiszai átjáró az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred vitéz Heim Géza 46. Területvédelmi Zászlóaljának kezelésébe került egy nap erejéig. A Fekete vár 2024 gyakorlaton tartalékosok biztosították a stratégiai jelentőségű pontot, ahol a védelemigazgatási gyakorlat forgatókönyve szerint NATO-konvojt imitáló Ural tehergépkocsi és civil járművek haladtak át Baksról Mindszentre.

„A szcenárió alapján Koperből érkező NATO-erők menetet hajtanak végre Magyarországon keresztül. Mivel a tiszai hidakat megrongálták, és nem alkalmasak nehéz technikai eszközök átvezetésére, kompátkelőket vettünk kezelésbe Szentesen, Mindszenten és Tápén” – vázolta a feladatot Vadász Péter alezredes. „Előbb a kiskundorozsmai vasúti kirakóállomáson, majd a tiszai átkelést követően a felállított gyülekezési körletig biztosítottuk a konvoj haladását, amelyek végül ismét menetoszlopot alakítottak és folytatták útjukat.”

Bubori Sándor főtörzsőrmester, a vitéz Heim Géza 46. Területvédelmi Zászlóalj altisztje elmondta, hogy a tartalékos szolgálatot választók a mindszentihez hasonló biztosító feladatok mellett számtalan képzés közül válogathatnak a honvédségnél. „A tűz- és vegyivédelmi kurzusok mellett a lövészeti és a robbantási gyakorlatok a legnépszerűbbek. Mások közelharctanfolyamra járnak, a tereptani képzésen pedig megtanulnak tájolóval, éjszaka tájékozódni és megismerik az alapvető túlélési technikákat.”