Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonságpolitika – tágabb értelmezésben

Szöveg: Galambos Sándor |  2011. augusztus 15. 8:07

Elsősorban biztonság-, és védelempolitikai, gazdasági és konfliktuskezelési kérdésekkel foglalkoztak a XIII. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem hallgatói Szentesen. A rendezvény – mint az elmúlt években ez megszokott volt – idén is számos érdeklődőt vonzott – tudtuk meg Nyers József mérnök ezredestől, a házigazda műszaki ezred parancsnokától.

Tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetemet a HM Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a szentesi helyőrségi klub. A kurzust a házigazda önkormányzat mellett Csongrád városa is támogatta. Az egy hetes nyári egyetemen a biztonság- és, védelempolitikai, a gazdasági és a konfliktuskezelési kérdések mellett a résztvevők tájékoztatást kaptak például a Magyar Honvédség missziós szerepvállalásaiból fakadó kötelezettségekről, a külszolgálat során felmerülő mentálhigiénés problémákról és ezek lehetséges megoldásairól is.

Nyers József mérnök ezredes – mint a rendezvény házigazda alakulata –, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka pedig a tágabban értelmezett biztonságpolitika egy speciális területéről, a katasztrófa-helyzetek elhárításáról, és a veszélyhelyzetek megszüntetésében résztvevő katonák feladatairól, kötelezettségeiről tartott előadást.

Az ezredes saját személyes tapasztalatait osztotta meg a nyári egyetem hallgatóival: az ezred tagjai már több katasztrófa következményeinek a felszámolásában is részt vettek. Mentették az emberi életet és az értékeket például tavaly a Miskolc környéki árvizeknél, illetve a vörösiszap-katasztrófa helyszínén is.

Az előadás végén a hallgatók elsősorban az iránt érdeklődtek, hogy az ott lakók miként reagáltak a történtekre, hogyan viszonyultak a katonákhoz.

A műszaki ezred parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: évek óta rendszeres résztvevője a nyári egyetemi kurzusoknak. Ezeken az előadásokon ugyanis egy-egy téma elismertebb szakembereitől, kutatóitól „első kézből" kapnak pontos, friss információkat a hallgatók. Ezért örül annak, hogy az ezred katonái közül is sokan voltak kíváncsiak az előadásokra.


Fotó: A szerző felvételei
(A képek a nyári egyetem megnyitóján készültek)