Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztos havi jövedelmet kínál a honvédség speciális szolgálati formája

Szöveg: Márton Boglárka hadnagy | Fotó: archív |  2021. április 26. 8:40

Sikeres a Magyar Honvédség 6+6 hónapos munkahelyteremtő programja – tavaly nyár óta több, mint ezerkétszázan jelentkeztek speciális önkéntes tartalékosnak, közülük többen már szerződéses katonaként szolgálnak. A toborzóirodák továbbra is várják a jelentkezőket, a kiképzések június elsején kezdődhetnek.

sött_archív_1

A speciális tartalékos katonai szolgálat elsősorban azoknak szól, akik elvesztették a munkahelyüket és biztos havi jövedelemre van szükségük. Olyan felnőtt korú, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező magyar állampolgárok jelentkezését várják, akik vállalják a hathónapos kiképzést, mely során a katonák általános feladataival ismerkedhetnek meg.

A program tavaly júliusban indult, akkor közel 400-an vonultak be, ősszel pedig összesen több, mint 550 fővel kezdődtek meg a kiképzések. A negyedik ütemben, idén februárban országszerte több, mint 270-en írtak alá szerződést a honvédséggel. A jelentkezés feltétele a büntetlen előélet és egy egyszerűsített egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton való megfelelés.

A felvételt nyert katonák három ciklusban végzik a hathónapos kiképzésüket, ez idő alatt alapvető alaki, tereptani és harcászati ismereteket szereznek. Az illetményük bruttó 167 ezer forint, emellé utazási költségtérítés, ruházati ellátás és étkezés jár. A foglalkozások heti 40 órás elfoglaltságot jelentenek. Ha valaki közben szeretne visszatérni a civil életbe, azt bármikor megteheti, de a szerződés hat hónappal meg is hosszabbítható.

Azok, akik a kiképzés alatt úgy döntenek, hogy számukra a katonai pálya nem csupán ideiglenes, hanem hosszútávú életpálya, az átjárás az önkéntes tartalékos és szerződéses szolgálati formákra biztosított. Ezidáig közel négyszázan választották már az életre szóló karrierlehetőséget, amely nemcsak magasabb fizetéssel jár, de számos plusz juttatásra és támogatásra is jogosultak lesznek.

sött_archív_2

A Magyar Honvédség a toborzóirodáiban és az interneten is vár mindenkit, aki a haza szolgálatát választja, további információk a www. iranyasereg.hu oldalon találhatóak.