Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Blair a Gázai övezetben

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 2. 8:36

Hivatalos látogatásra a Gázai övezetbe érkezett Tony Blair, akinek ez az első útja a Hamász által uralt palesztin területen azóta, hogy 2007-ben kinevezték a közel-keleti kvartett különmegbízottjának.

A brit exkormányfő látogatása első programpontjaként az övezet északi részén lévő Bét-Hanúnban egy ENSZ-igazgatás alatt működő iskolát keresett fel. Elmondta, hogy saját maga akarja meghallgatni azokat az embereket, akiknek az életét a legutóbbi konfliktus oly súlyosan érintett. Blair ezzel a Hamász rakétatámadásaira visszavágó izraeli offenzívára utalt.

Hétfőn az egyiptomi Sarm-es-Sejkben nemzetközi konferenciát rendeznek a Gázai övezet újjáépítéséről, és a tanácskozás alkalmából ülést tart a Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió alkotta közel-keleti kvartett is a vörös-tengeri üdülőhelyen.

Blair közölte, hogy maguktól a gázaiaktól akarja hallani, hogy mire van szükségük az izraeli támadások következtében keletkezett károk felszámolásához és az újjáépítéséhez. A kívánalmakat egybegyűjtve a sarm es-sejki donorkonferencia el tárja – mondta Blair.

A különmegbízott egyik szóvivője közölte: Blair nem tervezi, hogy többórásra tervezett gázai látogatása során találkozzon az övezetet ellenőrző radikális Hamász vezetőivel is. Blair Gázából az izraeli Szderótba utazik. Ez a város a Hamász rakétatámadásainak egyik fő célpontja.

Korábban 2008 júliusában is tervezték, hogy Blair az övezetbe látogat, de útját az utolsó pillanatban biztonsági megfontolásokból lemondták.