Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bocsánatot kért a szerb közmédia

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 25. 9:10

A szerb állami rádió és televízió (RTS) május 24-én, kedden bocsánatot kért a múlt század kilencvenes éveiben folytatott háborús propagandáért, s azért, mert támogatta, kiszolgálta Slobodan Milosevic rendszerét.

„Bocsánatot kérünk a Szerbiában és a környező országokban élőktől, akik sértéseknek, rágalmaknak és gyűlöletbeszédnek voltak kitéve"- írta az RTS internetes oldalán megjelent közleményében az intézmény igazgatótanácsa. „Ismételten megsértettük az emberek, az értelmiségiek, az ellenzékiek, a független újságírók, s a nemzeti és vallási kisebbségekhez tartozók érzéseit, becsületét és méltóságát" – fogalmazott a testület, megígérve, hogy az RTS az európai értékekkel összhangban elkötelezetten dolgozik a jog uralma, a társadalmi igazságosság, az emberi és kisebbségi jogok érvényesülése érdekében.

A Újságírók Független Szerbiai Szövetsége, amelyet az RTS a múlt század kilencvenes éveiben többször hevesen támadott, üdvözölte a nyilatkozatot, de úgy ítélte meg, hogy az erőteljesebben is elítélhette volna az egykori háborús uszítást.

Az RTS a múlt század végén a Milosevic-rendszer egyik támaszának számított. A Koszovó miatti NATO-légitámadások idején 1999-ben bombatalálat érte, amely tizenhat munkatársát megölte, a következő évben pedig a Slobodan Milosevic bukásához vezető tüntetések résztvevői felgyújtották az épületet.