Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Börtönlázadás Mexicóban – 19 halott

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 19. 9:09

Katonák és rendőrök újra ellenőrzés alá vonták a hírhedt La Mesa börtönt a mexikói Tijuanában, ahol rövid időn belül két börtönlázadás volt; 19 ember meghalt, 12 megsebesült az újabb lázadás, illetve a rendteremtés során – közölték csütörtökön a mexikói hatóságok.

A rabok hozzátartozói elmondták, hogy azért tört ki zendülés, mert a korábbi, vasárnapi lázadás óta nem adtak élelmet és vizet a foglyoknak.

A hatóságok szerint különböző bandák rivalizálása áll a történtek mögött, de a börtönszemélyzet több tagját is gyanúsítják, hogy “érintettek a második lázadásban". Azt nem közölték, milyen módon vétkesek a börtönszemélyzet egyes tagjai a lázadás kitörésében, csak annyit jelentettek be, hogy a tartomány kormányzója három magas rangú börtöntisztviselőt felfüggesztett beosztásából az ügyben folyó vizsgálat idejére.

A múlt vasárnap két rab meghalt és 20 megsebesült ugyanebben a fegyintézetben; feltehetően rabtársaik ölték meg egy verekedésben. Nem sokkal a verekedés után tisztázatlan körülmények között meghalt egy harmadik rab is; fegyenctársai szerint két őr végzett vele, legalábbis utólag ezzel indokolták a rabok vasárnapi zavargásukat.

Címkékvizsga