Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kormányzógyilkosság tévedésből

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 19. 9:06

Az ausztrál hadsereg elismerte pénteken, hogy katonái ölhettek meg tévedésből tűzharcban egy afgán járási kormányzót.

Az Uruzgan tartománybeli Sora járás kormányzójáról, Rozi Han Barekzairól van szó. Vele együtt a minapi tűzharcban megölték két hozzátartozóját, két testőrét pedig megsebesítették.

A tűzharc akkor robbant ki, amikor a kormányzó és testőrei a politikus egyik barátjának segítségére siettek. Utóbbi abban a hiszemben kért segítséget, hogy házát tálibok zárták körül. A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) keretében szolgálatot teljesítő ausztrál katonák pedig azt hitték, hogy az iszlamista fegyveresek kaptak erősítést, és tüzet nyitottak a kormányzóra és a kíséretében lévőkre.

A hadsereg közleménye szerint már lehetetlen megállapítani, hogy a kormányzó és több más afgán az ausztrálok lövéseitől halt-e meg. Afgán rendőrök is voltak akkor a környéken.

Az afgán rendőrség csütörtökön a kormányzó lelövésével vádolta meg a NATO katonáit.

Az ISAF kabuli parancsnoksága az ügy kivizsgálását ígérte.

Az újabb incidens, amennyiben megerősítést nyer, tovább növeli a feszültséget az afgán hatóságok, az ENSZ, valamint a NATO, illetve az Egyesült Államok vezette nemzetközi erők között. A nemzetközi erők „tévedéseinek" az elmúlt hónapokban számos civil halálos áldozata volt Afganisztánban.