Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Botrány készülődik az orosz hadseregben?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. március 25. 6:35

Az orosz hadsereg vezetői elégedetlenek Anatolij Szergyukov civil védelmi miniszterrel, egyre többen kérik leszerelésüket, és ezzel függ össze, hogy Jurij Balujevszkij hadseregtábornok, vezérkari főnök, első miniszterhelyettes is állítólag nyugdíjazását kérte – írta hétfőn két moszkvai lap, az Izvesztyija és a Nyezaviszimaja Gazeta.

Az Izvesztyija című újság szerint a védelmi minisztériumban botrány készül, amelynek közvetlen kiváltó oka, hogy a miniszter utasítást adott a katonaorvosok, a jogászok, az újságírók és a hadtáp állományában dolgozók civil állományba helyezésére. Az utasítás például a Krasznaja Zvezdánál, az ország vezető katonai sajtóorgánumánál azt jelenti, hogy közel 60 ember kerül polgári állományba: ezzel fizetése a mainak mintegy negyedére – kb. 105 ezer forintról 28 ezer forintnyira – csökken, elveszti jogosultságát az ingyenes lakásra és orvosi ellátásra.

Emellett a lap nem tud majd exkluzív hírekhez jutni, mivel a civilek számos helyre nem juthatnak be, ahol katonaként jelen lehettek. Felháborodást váltott ki az is, hogy Szergyukov el akar adni számos jelentős katonai ingatlant, s ki is írt árverésre két kisebb telepet, közülük az egyiket a milliárdosok villáiról híres Rubljovszkoje út mellett. Nem tudnak elég lakást építeni a tiszteknek, közben meg vállalkozóknak adják el a nagyon értékes telkeket – háborogtak a főtisztek.

Emellett a szükséges engedélyt Viktor Zubkov kormányfő, Szergyukov apósa írta alá, nem pedig a jogszabálynak megfelelően az Állami Vagyonügynökség vezetője – írta az Izvesztyija. A Nyezaviszimaja Gazeta rámutatott, hogy az ellenállás még csendes, de a leszerelési kérelmek lassan tömegessé válnak.

Balujevszkij vezérkari főnök a lap értesülése szerint először novemberben kérte nyugdíjazását, amikor a szentpétervári Oleg Eszkint, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tartalékos vezérőrnagyát Szergyukov megtette kommunikációs és informatikai kérdésekkel foglalkozó helyettesévé, és egyéb hatásköröket is elvett a vezérkartól.

A második “felmondást" az elnöki adminisztrációnak küldte Balujevszkij, hogy felhívja a figyelmet az ügyre, de csak annyit ért el, hogy Vlagyimir Putyin elnök további három évre engedélyezte hivatalban maradását. A harmadik kérelmet februárban adta be, miután Viktor Vlaszov, a hadsereg lakásügyekkel foglalkozó szolgálatának megbízott vezetője öngyilkos lett, és Szergyukov a minisztérium, illetve a vezérkar igen nagyarányú létszámcsökkentését vette tervbe. A vezérkari főnök állítólag azért tartózkodik most rejtélyes szabadságon, mert magas szinten türelemre intették a májusi kormányátalakításig.

A lap rámutatott: a minisztérium mai vezetői közül a legtöbb semmiféle gyakorlati tapasztalattal nem bír, s például Alekszandr Burutyin volt elnöki tanácsadó, akit a Kreml állítólag a vezérkar élére szán, még egy zászlóaljnak sem parancsolt soha, miközben a tisztségre több katonai körzet Afganisztánt és Csecsenföldet megjárt, tapasztalt parancsnoka pályázik.