Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bővülő feladatok az afganisztáni hadszíntéren

Szöveg: Molnár János százados |  2010. november 23. 12:47

A közelmúltban fejeződött be az MH Tartományi Újjáépítési Csoport kulcsbeosztású személyeinek felkészítése az MH Béketámogató Kiképző Központban. Ezt követően pedig – az ISAF egyéni beosztásba induló állomány felkészítésével párhuzamosan – a Mi–17 Légi Kiképzést Támogató Csoport katonáinak missziós felkészítése is megkezdődött Szolnokon.

A Mi–24 harci-helikopter mentor csoport sikeres feladat-végrehajtását követően egy Mi–17 szállító-helikopter kiképző csoport kezdi meg szolgálatát a közeljövőben az afganisztáni hadszíntéren. A jelenleg felkészülő – az első két váltásba tervezett – állomány jövő év elejétől vesz részt az északi régióban található Mazar-e Sharif-i repülőtérre települő Afgán Nemzeti Hadsereg szállítóhelikopter századának képzésében. A magyar katonák emellett a helikopterek üzemeltetésében is segítséget nyújtanak majd az afgánoknak. 

A jelenleg kiképzésen résztvevő állomány még nem járt Afganisztánban, azonban a már műveleti területen szolgáló Mi–24 mentor csoport katonái nagyon sok tapasztalatot tudtak átadni számukra. A felkészítés két fő részből állt, az első hét során a misszióra vonatkozó általános katonai ismereteket – például vegyivédelem, egészségügy, tájékozódás – sajátították el. Emellett számot adtak angol nyelvi tudásukból is, mivel az oktatói-mentori tevékenység munkanyelve az angol lesz.

A felkészítés második hetében a szakmai felkészítés és a hadszíntérre jellemző speciális ismeretek oktatása volt túlsúlyban. A résztvevők a biztonsági környezetről, a műveleti területen jelenlévő veszélyforrásokról, repülésbiztonsági szabályokról hallgattak meg előadásokat, valamint a C-IED foglalkozáson belül megismerkedtek a házilagosan készített robbanószerkezetek elleni védekezés lehetőségeivel is. Természetesen felkészítés során kiemelt figyelmet fordítottak a mentorálás és tanácsadás módszertani jellemzőire is.

1595910354