Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bővülő légiszállító-kapacitás Pápán

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Schöff Gergely |  2024. június 22. 8:17

Az MH 47. Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) újabb jelentős mérföldkövet ért el, ugyanis átadták a 3200 négyzetméteres Kombinált Légikikötőt (Combined Aerial Port Facility – CAPF) június 19-én, Pápán. A két éven át tartó építkezés eredményeként megnövekedett raktárkapacitással, új irodákkal és ernyőszárító toronnyal bővült a légiszállítási képessége.

A Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) számos mérföldkövet ért el az utóbbi években, amely igazolja a három C-17-es szállítógépet üzemeltető nemzetközi légiszállító ezred fontosságát. A pápai bázisrepülőtéren működő C-17-es szerelőhangárjuk eddig is egyedülálló volt, azonban most egy új, 3200 négyzetméteres raktárral bővült a képességük. A légikikötő építésének finanszírozását a tizenkét tagország biztosította, a tízmillió eurós projekt menedzselését a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség (NSPA) végezte. A raktározás mellett a hangár emeletén irodákat helyeztek el, valamint egy harminchárom méter magas ejtőernyőszárító torony is helyett kapott a légikikötőben.

20240619_Papa_C17_hangar_atadas_SG_028

Jason Mills ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka elmondta, az új kikötő lehetővé teszi a tárolási kapacitás növelését, illetve ezentúl gyorsabban tudják majd a rakodási feladatokat elvégezni, így akár egy gép több rakományt, rövidebb idő alatt tud majd a célállomásra szállítani. „Az egyik legfontosabb beruházás a szárítótorony volt, ugyanis ezentúl lehetőségünk lesz bármilyen időjárási körülmény között ejtőernyős műveletet végrehajtani, hiszen a szárítás mostantól megoldott lesz” – fogalmazott a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka.