Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új technika, új tapasztalatok

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Füzes Judith, dr.Hohl Regina |  2024. június 22. 7:57

Pisztolylövészettel és a parancsnokok versenyével folytatódott az idei MH Lőbajnokság Izbégen, június 20-án. A nap végére kiderült az is, hogy az összesített pontszámok alapján melyik csapat viszi haza a vándorkupát.

v20240620_Izbég_MH_lőbajnokság_FJ (3)

Németh Bálint százados, az MH Altiszti Akadémia Katonai testnevelés és közelharc módszertani részleg részlegvezető helyettese elmondta, hogy az idén a pisztolylövészeten rajthoz állt 190 versenyző CZ P09-es pisztolyokkal lőtt. A statikus feladatban körös mellalakra kellett célozni, a dinamikus kihívásban 25 méter futás után két; egyaránt öt-öt lőszerrel töltött tárat kellett kilőni 60 másodperc (férfi), illetve 70 másodperc (női) szintidővel egy anatómiai céltáblára. A pontozás húsz értékelt találat alapján zajlott.

A legtöbb katona számára a lőbajnokság jó lehetőség a fejlődésre: a versenyből az profitál a legtöbbet, aki a megmérettetés közben önmagát figyelve korrigál technikáján. Legalábbis ezt a következtetést lehetett levonni a résztvevőkkel beszélgetve a verseny második napján.

v20240620_Izbég_MH_lőbajnokság_FJ (9)

„Az én fő számom a gépkarabély, a pisztoly csak másodlagos. A dinamikus számnál fontos, hogy ne fussa túl magát az ember. Ha meleg van, nehezebb a légzés helyreállítása, a sűrű mozgás pedig úgymond elviszi a lövést. Itt steril körülmények közt célzunk. Másképp, mint egy gyakorlaton, ahol súlyt cipelünk és más ingerekre is figyelnünk kell – foglalta össze tapasztalatait Sári Dávid törzsőrmester, az MH Altiszti Akadémia katonája, miközben társaival a kivetítőkön nézte a délelőtt sorra kerülő hölgyek küzdelmének eredményeit. Utóbbi technikai eszköz újdonság volt az idei versenyen: a Fekete Lőporos Szövetségtől kölcsön kapott kiépített kamerarendszeren keresztül egyből lehetett tanulmányozni az eredményeket.

Bedekovics Viktória, az MH 2. Sportszázad szakaszvezetője jobban élvezte a pisztolylövészetet, mint a karabélyt. „Ez az első ilyen versenyem és nagyon tetszett. Civil versenyszámom a precíziós lövészet. Ott feltámasztást használunk, míg itt nyílt irányzékkal lőttem. Ez más technikát, más pozíciót igényelt. Nálunk kevés a csapatverseny, itt viszont az egységünk csapatában nagyon jól éreztem magam, egymásért szurkoltunk, egymásért izgultunk” – mondta a szakaszvezető.

v20240620_Izbég_MH_lőbajnokság_FJ (23)

A parancsnokok pisztolylövészeti versenyén tizenegy alakulat vezetői mérték össze tudásukat.

„Ebben a versenyszámban a statikus és a dinamikus feladatokat összevonták. Nekem furcsa volt feltámasztásból lőni pisztollyal, hiszen ebben az esetben a katona a csuklóját támasztja fel és így nehezebben tudja stabilizálni a fegyvertartását - ezt szoknom kellett. Parancsnokként óriási rajtam a nyomás, hiszen szeretnék példát mutatni az állománynak” – értékelt Szücs Péter ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka.

20240620_Izbég_MH_Lőbajnokság_AA_6

S ha már az eredmények: parancsnoki pisztoly versenyszámban harmadik helyezést ért el Mag András alezredes (MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred), második lett Vadászi Norbert ezredes (MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár), a legjobbnak pedig Drábik Géza alezredes (MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár) bizonyult.

A vándorserleget Bárány Zoltán ezredes, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság megbízott parancsnoka adta át az összesített pontversenyben győzedelmeskedő MH Altiszti Akadémiának.

További eredmények a csatolt dokumentumban olvashatók.

Kapcsolódó cikkek
202406017_Izbég-Lőbajnokság_PÁ_index

Célzás, lövés és győzelem

2024. június 20. 13:07