Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brave Hunter 2011

Szöveg: Nehéz Attila |  2011. október 1. 12:16

Törzsgyakorlást tartott a napokban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár felderítő zászlóalja, az alegység tevékenységének megszervezését gyakorolták és mutatták be. A munkát Rédei Róbert alezredes, a zászlóalj parancsnok vezette. A gyakorlat a Brave Hunter 2011 nevet kapta.

1595925337
Mivel az alegységnek nincsen strukturált törzse, ezért a gyakorlás idejére ideiglenes zászlóaljtörzset állítottak fel. Ezt részben a koszovói és az afganisztáni missziós felkészítésben részt nem vevő törzstisztek és tiszthelyettesek, az alegységek parancsnokai, illetve szaktisztjei és tiszthelyettesei alkották.

A gyakorlást augusztus végén, szeptember elején megelőzte egy felkészítő foglalkozás, amely tartalmazta az összfegyvernemi harc tervezésének és a harctér felderítő értékelésének folyamatát. E két tevékenység alapján hajtotta végre a Brave Hunter 2011 gyakorlaton a felderítő-zászlóalj törzse a számára előírt feladatokat.

A döntéshozatali folyamat eredménye egy olyan elhatározás lett, amely biztosította a dandárparancsnok számára megfelelő és időben értékelhető felderítő jelentések összegyűjtését. A munka során a felderítő-zászlóaljnak meg kellett szerveznie 20-30, egymástól független felderítő szerv működését, logisztikai ellátását és az összeköttetés folyamatos fenntartását, olyan körülmények között, mely az ellenséges vonalak mögött több napig is működhetett. A feladat kidolgozása során a zászlóaljtörzs segítségére voltak a modern térképészeti adatbázisok is.