Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brit és francia támadás indulhat Líbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 18. 7:08

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta a Líbia feletti légtérzár létrehozásáról szóló határozatot. Ezzel megnyílhat az út a külföldi katonai beavatkozás előtt, a hírek szerint az USA és más arab országok támogatásával Nagy-Britannia és Franciaország vezetheti a nyugati csapásokat, amelyek a BBC szerint akár már pénteken megkezdődhetnek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtök este megszavazta a Líbia feletti légtérzár létrehozásáról és a szárazföldi megszállás kivételével minden, a fenyegetett civil lakosság védelmében szükséges intézkedés meghozataláról szóló határozatot. A 15 tagú BT két állandó tagja, Oroszország és Kína nem élt a vétójogával, de tartózkodott a szavazásnál, s hasonlóképpen járt el India, Brazília és Németország is.

A határozat elfogadásával megnyílhat az út az előtt, hogy a külföldi hatalmak katonai akciót indítsanak Kadhafi seregei ellen a repülőterek és Kadhafi légvédelmének bombázásával. A határozat egyúttal befagyasztja a Líbiai Nemzeti Olajtársaság és az ország központi bankjának kintlévőségeit a két intézménynek Moammer Kadhafi ezredessel fennálló szoros kapcsolatai miatt.

Brit-francia akció amerikai-arab támogatással?

A BT szavazását megelőző percekben amerikai kongresszusi tisztségviselők Washingtonban bejelentették, hogy az Obama-kormány előzetesen, arab országok közreműködésével megkezdte a légtérzár megvalósításának előkészületeit. Szavaik szerint a repüléstilalmi övezet létrehozására irányuló erőfeszítések „néhány napon belül" megkezdődhetnek.

Bár még nem tudni, pontosan mikor indulhatnak külföldi támadások Líbiában, egyes hírek szerint a nyugati hatalmak akár még ezen a héten is megindíthatják a katonai akciót.

„Akár már pénteken" brit katonai akció indulhat Líbia légterében – értesült csütörtök este, még az ENSZ-döntés előtt londoni magas rangú brit kormányilletékesektől a BBC. A beszámoló szerint az akció a repüléstilalmi övezetről szóló ENSZ-határozat elfogadása után kezdődhet, bár a BBC forrásai hangsúlyozták, hogy még folynak a tárgyalások, és a tényleges fegyveres fellépés előkészítése „eltarthat egy ideig", de az ENSZ-voksolás után „néhány nappal" sor kerülhet a beavatkozásra.

A BBC úgy tudja, hogy a brit és a francia légierő közösen lépne akcióba, „arab szövetséges államok logisztikai támogatásával". Az amerikai kongresszusi források szerint arab részről – a BT-határozat régióbeli támogatottságát hangsúlyozandó – Jordánia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek vehet részt a légtérzár megvalósításában.

Légicsapások vélhetően igen, szárazföldi invázió nem

Amerikai diplomáciai vezetők csütörtökön azt hangoztatták, hogy a légtérzár létrehozása önmagában nem elegendő, a BT-határozatnak felhatalmazást kell adnia arra is, hogy légicsapásokat mérjenek Kadhafi tankjaira és nehéztüzérségére is. A BT-határozat „minden további intézkedést" jóvá hagyó kitétele ezt az igényt elégítheti ki. A határozat viszont nem terjed ki szárazföldi megszállás engedélyezésére.

Amerikai katonai vezetők az elmúlt hetekben hangsúlyozták, és hozzájuk hasonlóan csütörtökön a Tuniszban tárgyaló Hillary Clinton külügyminiszter is rámutatott, hogy a légtérzár megteremtése egyet jelent a líbiai légvédelem megsemmisítésével. Az Egyesült Államoknak több hadihajója állomásozik a Földközi-tenger és a Perzsa-öböl térségében. A CNN elemzői szerint viszont az USA a támadások első körében várhatóan még nem venne részt.