Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brit kutató-mentő helikopter beszerzés

Szöveg: JETfly |  2010. február 11. 12:14

Nagy-Britannia a Soteria konzorciumot hirdette ki győztesként azon a tenderen, melynek keretében a brit védelmi minisztérium valamint a brit Tengeri és Partiőrség Ügynökség (MCA) 24 darab Sikorsky S-92 típusú kutató-mentő helikoptert szerez be. A Soteria konzorcium tagja a Royal Bank of Scotland bank, a CHC Helicopters cég, a Thales UK és a Sikorsky vállalatok.

Nagy-Britannia a helikopterek beszerzésére és azok kiszolgálására összességében mintegy hatmilliárd fontot (9,4 milliárd dollár) kíván költeni. Az első helikopterek szállítása, amelyek az MCA négy bázisára kerülnek, a tervek szerint 2012-ben kezdődik meg. Az elképzelések szerint még ebben az évben megérkeznek az első S-92 típusú helikopterek a védelmi minisztériumhoz is, amelyek a brit haditengerészet és a légierő nyolc bázisán állnak majd szolgálatba.

Az S-92 típusú helikopterek 25 évig fognak rendszerben állni, amely idő letelte után a forgószárnyasok nagyjavítását követően ez az idő meghosszabbítható.

A Soteria a tenderen az AirKnight nemzetközi konzorciumot előzte meg, amelynek a British International Helicopters, a Eurocopter, a Lockheed Martin és a VT vállalatok a tagjai. Ez a konzorcium a Eurocopter EC225 típus kutató-mentő modifikációjával vett részt a versenyben.