Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brüsszelben ülésezett az Európai Unió Katonai Bizottsága

Szöveg: MHP PKI | Fotó: Pasztercsák László százados, newsroom.consilium.europa.eu |  2021. október 26. 16:05

Brüsszelben rendezték meg az Európai Unió Katonai Bizottságának vezérkarfőnöki szintű ülését október 25-26-án. A dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka vezette magyar delegáció tagja volt dr. Böröndi Gábor altábornagy, katonai képviselő, valamint a hivatal több EU-szakértője.

Brüsszel (nyitó)

Az ülésen a vezérkarfőnökök az EU Közös Biztonság- és Védelempolitika egyik központi témájáról, az úgynevezett Stratégiai Iránytű folyamatáról is tárgyaltak, amely az alábbi területekre vonatkozó törekvések megvalósításához ad iránymutatást: biztonsági és védelmi, illetve politikai-katonai stratégia kérdések, figyelembe véve a válságkezelési, képességfejlesztési valamint partnerségi folyamatokat.

A kétnapos ülés kiemelt programpontjaként a jövőbeli válságokra történő gyors reagálás lehetőségének megteremtéséről, a tagállamok missziós részvételéről és a Nyugat-Balkán stabilitásának erősítéséről, valamint az éghajlatváltozás és biztonság kapcsolatának kezelésére irányuló tevékenységekről egyeztettek a résztvevők.

Brüsszel (1)

Hozzászólásaikban a vezérkari főnökök hangsúlyozták, hogy az EU által vezetett missziókkal kapcsolatos vállalásaikat teljesítik, és megerősítették a szándékukat a válság- és konfliktuskezeléssel kapcsolatos tevékenységek és eljárások tapasztalatainak megosztásában.

A vezérkarfőnökök a kétnapos egyeztetés végeztével megállapodtak abban, hogy a közös katonai műveleti, képességi és biztonsági kérdések egyeztetése során a jövőben még szorosabban és hatékonyabban működnek együtt.