Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brüsszeli robbantás: kettes, magas terrorfokozatot léptettek érvénybe Magyarországon

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. március 22. 8:55

Kettős robbanás történt március 22-én, kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd nem sokkal később a Maelbeek nevű metróállomáson. A detonációknak − a legfrissebb jelentések szerint − legalább 21 halottja és minimum 15 sérültje van, köztük két magyar is. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

1596010586

13:01

A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai a Liszt Ferenc repülőtér 2A terminálján március 22-én, kedden, miután a reggeli brüsszeli robbantások nyomán Magyarországon ideiglenesen elrendelték a terrorkészültség kettes, magas fokozatát.

* * *



12:55

A keddi brüsszeli merényletek helyszínei arra utalnak, hogy nemcsak Belgium, hanem az egész Európai Unió ellen intéztek támadást – mondta a német belügyminiszter Berlinben.
Thomas de Maiziere hangsúlyozta, hogy a terrortámadás „a szabadságunk" ellen irányult és „mindenki ellen, aki az EU része". Ezt jelzi, hogy a célpont a nemzetközi repülőtér és egy olyan metróállomás volt, amely az uniós intézmények közelében fekszik.

A miniszter elmondta, hogy a német hatóságok szoros kapcsolatban állnak a belga hatóságokkal és az uniós intézményekkel, a biztonsági szervek pedig felkészültek arra, hogy a „helyzettől függően látható, robusztus jelenléttel" őrködjenek a „kritikus infrastruktúra" – például pályaudvarok, repülőterek – biztonsága felett.
Kiemelte: semmi nem utal arra, hogy az elkövetőknek bármi közük lenne Németországhoz, de a korábbi támadásokhoz hasonlóan szükség esetén ezúttal is megerősítik a határellenőrzést. Az erre vonatkozó előkészületeket már meg is tették a belga, a francia és a holland határ térségében – mondta a miniszter.


* * *



12:40

Nagy-Britanniában országszerte megerősítették a rendőri jelenlétet, és összeült a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA) a keddi brüsszeli merényletek után kialakult helyzet áttekintésére. Fokozták a rendőri járőrözést a brit repülőtereken is, a London és Brüsszel közötti vasúti forgalmat pedig felfüggesztették.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka hivatalos keddi közleményében leszögezte, hogy a rendőri jelenlét megerősítése óvintézkedés, amely a lakosság megnyugtatására szolgál, és nem kapcsolódik semmilyen konkrét elhárítási vagy hírszerzési értesüléshez.
Rowley szerint keddtől fokozott rendőri jelenlét lesz elsősorban a közlekedési csomópontokban. Különösen London kulcsfontosságú pontjain és közlekedési hálózatán lesz „jól látható" a megerősített rendőrségi járőrözés.

A Scotland Yard terrorellenes részlegének vezetője hangsúlyozta azt is, hogy változatlanul a 2014 augusztusa óta érvényes második legmagasabb szintű terrorkészültség van hatályban Nagy-Britanniában.
E készültségi szint a hivatalos meghatározás szerint „súlyos" terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint Nagy-Britanniában „jelentős valószínűséggel" lehet számítani terrortámadási kísérletre.

Mark Rowley keddi közleményében nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy kik követhették el a brüsszeli merényletet. Március elején, újságíróknak tartott háttértájékoztatóján viszont azt mondta: az elhárító szolgálatok által összegyűjtött adatok arra vallanak, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet az eddigieknél is nagyobb támadásokat készíthet elő világszerte. Rowley akkori tájékoztatása szerint a tavalyi párizsi támadás, valamint az egyiptomi légtérben felrobbantott orosz utasszállító repülőgép és a Szomáliában megkísérelt hasonló merénylet azt jelzi, hogy az Iszlám Állam szélesíteni próbálja tevékenységi területét.

A brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportjának (COBRA) keddi értekezletét David Cameron miniszterelnök rendelte el. Cameron – részletek nélkül – az ülés előtt a Twitter üzenőportálon közölte, hogy a brit kormány minden lehetséges segítséget megad a brüsszeli hatóságoknak.
London több repülőterén, köztük a legnagyobb és a második legnagyobb légikikötőben, Heathrow-n és Gatwicken is megerősítették a rendőri jelenlétet, de – a belga főváros repülőterének lezárása miatt törölt brüsszeli járatokon kívül – forgalomkorlátozásokat nem jelentettek be.
Felfüggesztette viszont a London és Brüsszel közötti vasúti forgalmat a Eurostar, amely a Csatorna-alagúton át közlekedtet szuperexpresszeket London és belgiumi, illetve franciaországi célállomások között.
Keddi közleményében a Eurostar „nyomatékosan" azt javasolta a közeljövőben Brüsszelbe utazni szándékozóknak, hogy tegyenek le utazási terveikről, tekintettel a belga fővárosban kialakult súlyos közlekedési fennakadásokra.
A cég felajánlotta, hogy ingyenesen átcseréli későbbi időpontokra vagy más célállomásokra a keddi brüsszeli utazásokra megváltott menetjegyeket.


* * *



12:36

A kedd reggeli brüsszeli támadások ártatlan embereket és Európa alapértékeit vették célba – írta Andrzej Duda lengyel államfő a Fülöp belga királynak címzett gyásztáviratban, hangsúlyozva, hogy a terrorizmusra közös európai választ kell adni.
Duda a lengyelek részvétéről és imáiról biztosította a belga királyt. „A teljességgel indokolatlan erőszak láttán szolidárisan kell megvédenünk civilizációnkat" – írta a lengyel elnök.

Marek Kuchcinski, a szejm elnöke részvéttáviratában leszögezte: a terror tetteit nem szabad eltűrni.
Részvétet nyilvánított a lengyel külügyminisztérium is, a tárca honlapján közzétett közlemény szerint a lengyel konzuli szolgálat jelenleg vizsgálja, nem voltak-e az áldozatok között lengyelek.

„A brüsszeli támadások megerősítették a közös európai biztonság fontosságát" – hangsúlyozta a sajtónak kedd délben nyilatkozva Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-helyettes. „Mindenekelőtt a migránsok tíz- és százezreinek Európába való beáramlását kell stabilizálni és rendszerezni" – állapította meg.



* * *

1596010587

12:34

A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársa járőrözik Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren március 22-én, kedden, miután a reggeli brüsszeli robbantások nyomán Magyarországon ideiglenesen elrendelték a terrorkészültség kettes, magas fokozatát.

* * *

1596010587

12:32

A Terrorelhárítási Központ (TEK) páncélozott szállító harcjárművei Budapesten, a Liszt Ferenc repülőtér parkolójánál március 22-én, kedden, miután a reggeli brüsszeli robbantások nyomán Magyarországon ideiglenesen elrendelték a terrorkészültség kettes, magas fokozatát.


* * *



12:29

„A leghatározottabb módon" elítélte az egyiptomi külügyminisztérium kedden a belga fővárosban történt robbantásos merényleteket.
A gyakori terrortámadások célkeresztjében álló észak-afrikai ország külügyminisztériuma a tárca honlapján nyilvánosságra hozott közleményében arra emlékeztetett, hogy a „brutális terror nem tesz különbséget sem vallások, sem etnikumok között, és nem ismer államhatárokat".

Ahmed Abu Zeid külügyi szóvivő a tárca nevében fontosnak nevezte, hogy a nemzetközi közösség összefogva száll szembe „ezzel az utálatos jelenséggel". Abu Zeid a nemzetközi terrorizmus eszmei terjedése és finanszírozása elleni gyors és hatékony fellépésre szólított fel.

Kairó állandó harcban áll az országban fokozottan teret nyerő terrorcsoportokkal, főként a Sínai-félsziget északi részén, ahol az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyiptomi ága tevékenykedik. Tavaly októberben egy orosz utasszállító repülőt robbantottak fel röviddel azután, hogy felszállt a Sharm el-Sheik-i repülőtérről. A 224 halálos áldozatot követelő merénylet elkövetőjeként az IÁ jelentkezett.

* * *

1596010587

12:27

Nagy erejű robbanás rázta meg a brüsszeli repülőteret, amely leszakította a váróterem álmennyezetét és megrongálta a vízvezetékeket. A padlót vízzel keveredett vér borította – mondta egy Genfből érkező utas a Zaventem nemzetközi repülőtéren kedden.
Hozzátette: szinte alig értek be az épületbe, amikor a robbanás történt.
A szemtanúk szerint lövések is dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak közvetlenül a kettős robbanás előtt – írta korábban a La Derniére Heure című belga napilap.
Egy várakozó utas elmondása szerint a robbanás pillanatában embereket emelt a magasba a detonáció, majd úgy estek vissza a földre, akár a zsákok.

Egy idősebb asszony beszámolója szerint megcsonkított testek feküdtek mindenütt.
„Kegyetlen volt! Leszakadt a tető, és mindenhol sérült emberek feküdtek. A táskák szanaszét hevertek a földön. Vérfoltok voltak még a falakon is" – mondta egy másik várakozó.
„A törmelékben járkáltunk. Olyan volt, mint egy háborús filmben" – tette hozzá egy fiatalember.

Az uniós intézményekhez közeli Maelbeek metróállomáson a tűzoltóság illetékesének beszámolója szerint tízen haltak meg a reggeli robbantásos merényletben, és sebesültek is vannak.

Sajtójelentések szerint a halálos áldozatok száma eléri a tizenötöt.
A metrómegálló bejárata közelében a mentőalakulatok rögtönzött központot hoztak létre egy helyi bárban. A helyszínre érkező rendőrök biztonsági kordot vontak a metró bejárata köré.
„A metró éppen elindult a Maelbeek megállóból, amikor nagy robbanást lehetett hallani. Rengetegen voltak a metrón, azonnal kitört a pánik" – mondja egy 32 éves fiatalember, akinek súlyosan megsérült az arca a detonáció következtében.
Az egyik helyszínen tartózkodó riporter arról számolt be, hogy többen véres arccal menekültek a metrómegállóból. Két embert hordágyon azonnal elszállítottak.
A detonációt követően többen a síneken futva menekültek el az állomásról. A metró lejáratánál sokáig fekete füst gomolygott a helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint.

A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) bejelentette, hogy lezárták az összes metróállomást, és leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban. A főbb vasútállomásokat és a közúti közlekedési alagutakat is lezárták Brüsszelben. Sajtóértesülések szerint gyakorlatilag lezárták a határokat is.


* * *



12:23

A brüsszeli robbantások miatt Mark Rutte holland kormányfő azt tanácsolta kedden országa állampolgárainak, hogy ne utazzanak Belgiumba.
A miniszterelnök sajtótájékoztatóján elmondta, hogy megerősítették a repülőterek és a vasútállomások védelmét Hollandiában, és fokozott ellenőrzéseket léptettek életbe.
Az amszterdami Schiphol repülőtéten megforduló utasok számos járatkésésről és erős rendőri jelenlétről számoltak be.

* * *


12:22

„Megtörtént, amitől tartottunk, fekete nap ez Belgium számára" – jelentette ki sajtótájékoztatóján Charles Michel belga kormányfő a kedd reggeli brüsszeli terrortámadásokra utalva.
A miniszterelnök arról számolt be, tisztában vannak vele, hogy „sok a halott, és sokan megsebesültek" a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomásnál történt robbantásokban. Mindemellett leszögezte, hogy higgadtságra és szolidaritásra van szükség.

Charles Michel közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin.
Korábbi hírek szerint 225 katonával erősítették meg Brüsszel védelmét.
A helyi sajtó hírei szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél is.

Jan Jambon belga belügyminiszter délelőtt bejelentette, hogy az országban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget.


* * *



12:20

Ausztriában megerősítették az általános biztonsági intézkedéseket a keddi brüsszeli robbantásokkal összefüggésben – közölte az osztrák belügyminisztérium szóvivője.
Karl-Heinz Grundböck elmondta, hogy a köztereken, illetve főleg a repülőtereken és a tömegközlekedési eszközökön fokozták a rendőri jelenlétet.
Kedden összesen tizenkét menetrend szerinti repülőjárat közlekedett volna Bécs és Brüsszel között, ezek közül kettő felszállt, a többi tízet törölték. Az osztrák fővárosból reggel 7 órakor indult egy gép Brüsszelbe, amely azonban Frankfurtban tudott csak leszállni, Bécsben pedig röviddel fél kilenc után landolt egy, a belga fővárosból érkező gép.

A belügyi tárca szóvivőjének tájékoztatása szerint az osztrák hatóságok folyamatos kapcsolatban állnak a belgiumi illetékesekkel. A robbantásoknak jelen állás szerint nincs osztrák áldozatuk. A külügyminisztérium az utazókat arra kéri, hogy a helyi hatóságok biztonsági utasításait kövessék, és informálódjanak az aktuális helyzetről.

Werner Faymann osztrák kancellár és Reinhold Mitterlehner alkancellár közös közleményben ítélte el a Brüsszelben történteket, gyáva és barbár tettnek nevezve a merényleteket, és az európai demokratikus értékek közös védelmére szólítottak fel.
Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter közleményében megdöbbenését fejezte ki a robbantásokkal kapcsolatban, és arról tájékoztatott, hogy a bécsi külügyminisztériumban válságtörzset állítottak fel.

* * *


12:19

A terror minden formáját vissza kell utasítani, küzdeni kell ellene, a terroristákkal szemben fel kell lépni – jelentette ki a miniszterelnök kedden Tatabányán tartott sajtótájékoztatóján a reggeli brüsszeli robbantásokról szólva.
Orbán Viktor hangsúlyozta: erősíteni kell az európai együttműködést a belbiztonsági szervek között.

A kormányfő megerősítette, hogy eddig két magyar sérültről tudni. Tájékoztatása szerint egyikük sérülései nem súlyosak, de kórházba kerültek.

* * *

1596010587

12:17

(Összefoglaló!) A belga államügyészség közlése szerint terrortámadásokat követtek el kedd reggel Brüsszelben, a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson történt robbantásoknak a mentést végző hatóságok szerint legalább 21 halálos áldozatuk és 35 sebesültjük van, két magyar állampolgár is megsebesült. Brüsszel tömegközlekedése teljesen megbénult.

A belga szövetségi ügyészség vezetője az RTBF közszolgálati tévécsatornának elmondta: öngyilkos merényletet követtek el a légikikötőben, szemtanúk arab nyelvű kiáltásokról és lövésekről számoltak be a kettős robbantás előtt. A füstölgő, helyenként rommá zúzott reptéren egy harmadik, fel nem robbant pokolgépet is találtak.
A repülőtérről a mentést végzők tizenegy halálos áldozatról és számos sebesültről számoltak be.

Nagy Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete közölte az M1 aktuális csatornának elmondta, hogy a robbantások során két magyar is megsebesült. Hozzátette, hogy magyar halálos áldozatról nincs tudomásuk. Az MTI-nek nyilatkozva azt is jelezte: a támadások mindkét helyszíne olyan, ahol sok magyar fordulhat meg.

A belga légügyi irányító központ (Belgocontrol) tájékoztatása szerint a Brussels Airlines budapesti járata biztonságosan megérkezett a Zaventemre, de a legfrissebb információk szerint egyelőre nem engedélyezték az utasoknak, hogy elhagyják a gép fedélzetét.

Nagy Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi repülőteret lezárták, valamennyi járatot törölték, a repülőtérre vezető utak pedig járhatatlanok.
A magyar nagykövetség közösségi oldalán folyamatosan frissített tájékoztatást adnak az eseményekről, valamint közzétették az érintett belga hatóságok vészhívó telefonszámait.

Az uniós intézményekhez közeli Maelbeek metróállomáson a tűzoltóság illetékesének beszámolója szerint tízen haltak meg, sebesültek is vannak. Sajtójelentések szerint a halálos áldozatok száma eléri a tizenötöt. A detonációt követően többen is a síneken futva menekültek el az állomásról. A metró lejáratánál sokáig fekete füst gomolygott a helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint.

A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) bejelentette, hogy lezárták az összes metróállomást, és leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban. A főbb vasútállomásokat és a közúti közlekedési alagutakat is lezárták Brüsszelben. Sajtóértesülések szerint gyakorlatilag lezárták a határokat is.
Az Európai Bizottság teljes személyzetét biztonságba helyezték a robbantások miatt – közölte Twitter-profilján a bizottság személyzeti vezetőjének helyettese.
A testület arra kérte az alkalmazottakat, hogy maradjanak otthonukban, illetve irodájukban, ahol éppen vannak. A történtek miatt a hatóságok elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget – jelentette be Jan Jambon belga belügyminiszter.

Több európai repülőtéren, köztük a párizsin, a frankfurtin, a rómain, a prágain és a londonin fokozott biztonsági óvintézkedéseket vezettek be.
A holland hatóságok közölték, hogy megerősítették a hollandiai repülőterek biztonságát, és fokozottan ellenőrzik az országhatárokat. A rendőrség jelentős létszámban van jelen a szóban forgó helyeken. A terrorkészültség szintjét ugyanakkor nem emelték.
A brüsszeli merényletek hatására a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liege-be és más repülőterekre irányították át.


* * *



12:14

Bőröndökkel és reptéri poggyászkocsikkal gyalogolnak az emberek a brüsszeli körgyűrű környékén, mivel a belga fővárosban teljesen leállt a tömegközlekedés azután, hogy robbantások történtek a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban kedden.

Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy Brüsszel teljesen lebénult: azok az emberek, akik reggel érkeztek, nem tudnak bejutni a repülőtérről a városba, akik pedig éppen elutaztak volna, a városban rekedtek. A repülőteret szerda reggelig lezárták, és mivel a nagy sebességű vonatok sem járnak, nem közelíthetőek meg más nagyvárosok, például London, Párizs vagy Amszterdam sem.
A tudósító elmondta, hogy nem csupán a közlekedés omlott össze Belgiumban, hanem a mobilhálózat is, nem lehet telefonálni.

A hatóságok arra kérik az embereket, hogy ne hagyják el az otthonukat, akik pedig bementek dolgozni, minél tovább maradjanak bent az irodában.

Gyanús csomagot találtak az Európai Bizottság épülete és a királyi palota környékén is, a központi pályaudvart pedig kiürítették – hangzott el a tudósításban.


* * *



12:12

Élőkép Brüsszelből:

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…



* * *



12:11

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke élesen elítélte a kedd reggeli brüsszeli terrortámadásokat és őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.
Az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő tanács elnöke közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy megrendítették a számos ártatlan ember életét követelő robbantások.

Donald Tusk hangsúlyozta, az unió elkötelezett a terrorfenyegetettség elleni küzdelem iránt.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatóján kijelentette: ez egy rendkívül szomorú nap Európa számára.


* * *



12:09

Részvétét és az oroszok szolidaritását fejezte ki Belgium uralkodójának és népének kedden Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök, és egyúttal elítélte a „barbár" brüsszeli merényleteket.
A Kreml sajtószóvivője szerint Putyin rámutatott, hogy a terrorizmus elleni harc „megköveteli a legaktívabb nemzetközi együttműködést". Az orosz elnök kifejezte meggyőződését, hogy az elkövetők elnyerik büntetésüket.

Hasonlóképpen fejezte ki az orosz kormány együttérzését Dmitrij Medvegyev miniszterelnök Charles Michel belga kormányfőnek küldött üzenetében.
Oroszországban megerősítették a repülőterek őrizetét. Moszkvában helyi lakosok virágot vittek a belga nagykövetséghez.

* * *

1596010588

12:06

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata azt kéri a Brüsszelben tartózkodó magyar állampolgároktól, hogy ne menjenek a tömegesen látogatott, forgalmas és zsúfolt helyszínekre, pályaudvarokra, metróállomásokra, áruházakba, ne keressenek fel turisztikai nevezetességeket.

A konzuli szolgálat honlapján kedd délelőtt közzétett figyelmeztetésben azt írják: a kedd reggeli brüsszeli események miatt szükség esetén a brüsszeli konzuli hivatal a +32 2 348 1811 telefonszámon érhető el.

Kérik, hogy a Belgiumban tartózkodó vagy odautazni kívánó magyar állampolgárok a konzuli szolgálat honlapján regisztrálják utazásukat, valamint kísérjék figyelemmel az eseményeket. Azt is kérik, hogy minden magyar állampolgár kövesse a belga hatóságok utasításait, ezenkívül a belga krízisközpont weboldalán található információkat is kísérjék figyelemmel.

Emlékeztetnek: kedd reggel valamivel 8 óra után nagy erejű, kettős robbantás történt Brüsszel központi repülőterén, a Zaventem indulási csarnokának közelében. Többen megsebesültek és halálos áldozatokat is követelt a robbantás, de az áldozatok számáról még nincs hivatalos és végleges belga közlés. Pierre Meys, a belga főváros tűzoltóságának szóvivője szerint a robbantásoknak legkevesebb huszonegy halálos áldozatuk van.
A reptéri két robbantást a brüsszeli metróvonal Maelbeek állomása közelében újabb robbantás követte, amelynek ugyancsak több sebesültje, égési sérültje van, és a belga hatóságok teljes egészében leállították a fővárosi tömegközlekedést.
Lezárták az összes pályaudvart, a 300 méternél hosszabb alagutakat, így a főváros autós forgalma is jelentősen lassul, ez azonban a mentést nem akadályozza.
A reggeli csúcsidőszak ellenére a brüsszeli központi repülőtér légi forgalmát leállították, az érkező és az induló járatokat vidéki repterekre, elsősorban Charleroi-ba, Liege-be és Oostende-be irányítják át.

Az eddig érkezett és az indulásra várakozó utasokat biztonságos zónákba terelik.
Az egész országra a legmagasabb, 4. fokozatú terrorhelyzetet (közvetlen és azonnali fenyegetettség) jelentették be.

A sebesültek között – az eddigi információk szerint – két magyar állampolgár van, akiket kórházban ellátnak. A magyar konzuli szolgálat a belga hatóságokkal együttműködve közvetlenül tájékoztatja az érintetteket.

A kedd reggeli Budapest-Brüsszel közvetlen Brussels Airlines járat biztonságban földet ért a Zaventem repülőtéren.


* * *



12:03

Nagy-Britanniában országszerte megerősítették a rendőri jelenlétet a lakosság megnyugtatására – közölte kedden a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka.
Mark Rowley hivatalos közleményében leszögezte, hogy elővigyázatossági intézkedésről van szó a brüsszeli merényletek nyomán, és nem kapcsolódik semmilyen konkrét elhárítási vagy hírszerzési értesüléshez.
Rowley szerint keddtől fokozott rendőri jelenlét lesz elsősorban a közlekedési csomópontokban. Különösen London kulcsfontosságú negyedeiben és közlekedési hálózatán lesz „jól látható" a megerősített rendőrségi járőrözés.

A Scotland Yard terrorellenes részlegének vezetője hangsúlyozta azt is, hogy változatlanul a 2014 augusztusa óta érvényben lévő második legmagasabb szintű terrorkészültség van hatályban Nagy-Britanniában. E készültségi szint a hivatalos meghatározás szerint „súlyos" terrorfenyegetettséget jelent.


* * *



11:56

A német kormány több tagja elítélte a keddi brüsszeli merényleteket, a külügyminisztérium pedig fokozott óvatosságra intette a belga fővárosban tartózkodó németeket.
Peter Altmaier kancelláriaminiszter Twitter-oldalán azt írta, hogy „a terroristák soha nem nyerhetnek", és „Európa értékei erősebbek a gyűlöletnél és az erőszaknál".
„Minden szolidaritást Brüsszelnek és az EU-nak!"- írta.

Heiko Maas igazságügyi miniszter Twitter-üzenete szerint kedd „fekete nap Európa számára", és a „visszataszító" támadások „mindannyiunk ellen szóltak".
„Kiállunk Brüsszel és a belgák mellett!" – tette hozzá.

A külügyminisztérium szinten a Twitteren azt írta, hogy mindenki fokozott óvatossággal mozogjon Brüsszelben, és közölte, hogy a tárca válságkezelő központja információs telefonvonalat létesített.
A frankfurti repülőtér védelmét megerősítették, helyszíni beszámolók szerint golyóálló mellénnyel felszerelt, géppisztolyos rendőrök járőröznek a legnagyobb német repülőtéren. A berlini Tegel repülőtéren lezárták a látogatóteraszt.


* * *



11:35

Megerősítik a lengyelországi repülőterek őrizetét a keddi brüsszeli terrorista merényletek után − közölték a varsói hatóságok. Beata Szydlo kormányfő összehívta a kormány biztonsági központjának (RCB) ülését.
„A legfontosabb a lengyel állampolgárok biztonsága" − jelentette ki Szydlo kedd délelőtti rendkívüli sajtóértekezletén.

Az RCB tanácskozásán a Nemzetbiztonsági Hivatal (BBN) elnöke, Pawel Soloch, valamint a fegyveres és a biztonsági erők legmagasabb rangú képviselői vesznek részt.
A lengyelországi repülőtereken megerősítették a határőrök és más biztonsági tisztviselők jelenlétét, rendőrkutyákat is alkalmaznak, a repülőterek előcsarnokait, valamint a biztonsági ellenőrzésnek alávetett övezetet egyaránt felügyelik − közölte kedd délelőtt Agnieszka Golias, a lengyel határőrség szóvivője.

Az utasokat arra kérték, hogy különös figyelemmel legyenek az esetleg elhagyott poggyászokra.
Az összes repülőtéren ugyanakkor a szokásos rendben, menetrend szerint zajlik a közlekedés.


* * *



11:33

A Magyarország területére ideiglenesen kihirdetett 2-es terrorfokozatnak megfelelően, a belügyminiszter utasítására Hajdu János főigazgató teljes készültségbe helyezte a Terrorelhárítási Központ (TEK) állományát − közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: az utasítás szerint a TEK fokozza felderítési tevékenységét, megerősíti a terrorveszélyezettség szempontjából jelentős, kritikus infrastruktúrák védelmét, a műveleti egységek pedig megjelennek a legforgalmasabb közterületeken is.
A közterületi jelenlét célja a nagy látogatottságú közlekedési csomópontok és létesítmények biztonságának erősítése − közölték.



* * *



1596010588

11:26

A belga szövetségi ügyészség terrortámadásnak minősítette a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban történt kedd reggeli robbantásokat.


* * *



11:24

Összeült kedden a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA) a brüsszeli merényletek után kialakult helyzet áttekintésére.
A testület értekezletét David Cameron miniszterelnök rendelte el.

Cameron − részletek nélkül − az ülés előtt a Twitter üzenőportálon közölte, hogy a brit kormány minden lehetséges segítséget megad a brüsszeli hatóságoknak.
London több repülőterén, köztük a második legnagyobb légikikötőben, Gatwicken megerősítették a rendőri jelenlétet, de forgalomkorlátozásokat nem jelentettek be.
Felfüggesztette viszont brüsszeli járatait a Eurostar, amely a Csatorna-alagúton át közlekedtet szuperexpresszeket London és belgiumi, illetve franciaországi célállomások között.

Keddi közleményében a Eurostar „nyomatékosan" azt javasolta a közeljövőben Brüsszelbe utazni szándékozóknak, hogy tegyenek le utazási terveikről, tekintettel a belga fővárosban kialakult súlyos közlekedési fennakadásokra.

* * *

1596010588



11:22

Legkevesebb huszonegy halálos áldozatuk van Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és az egyik metróállomáson történt kedd reggeli robbantásoknak − közölte Pierre Meys, a belga főváros tűzoltóságának szóvivője.
Tájékoztatása szerint a repülőtéri robbantásban tizenegy, az uniós intézmények közelében lévő Maelbeek metrómegállóban pedig „mintegy tíz" ember vesztette életét. „A sebesültek többségét elszállították, a helyzet elég kaotikus"− mondta a szóvivő.


* * *



11:19

A brüsszeli robbantások nyomán szerda délelőttre rendkívüli bizottsági ülést hívott össze az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke.
Molnár Zsolt az MTI-nek azt mondta, az ülésen a Brüsszelben történtekről kérnek tájékoztatást, továbbá a magyarországi vonatkozásokról.


* * *



11:13

Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki Fülöp belga királynak a halálos áldozatokat követelő kedd reggeli brüsszeli robbantások miatt.
Az államfő részvéttáviratában − amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el az MTI-hez − azt írta: mély megrendüléssel értesült a keddi brüsszeli robbantásokról, amelyek számos ártatlan ember életét követelték.
„Magyarország népe és a magam nevében ezúton fejezem ki őszinte részvétemet az áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felgyógyulást kívánok a brutális merényletek sebesültjeinek" − közölte.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: a kedd reggel elkövetett „kegyetlen gaztettek" ismételten felhívják a figyelmet a terrorizmus elleni következetes fellépés és az ezt célzó nemzetközi összefogás szükségességére.
Áder János arról biztosította a belga királyt, hogy az értelmetlen és embertelen pusztítás ellen, az emberi értékek védelmében fellépő erők a továbbiakban is számíthatnak Magyarország elkötelezett támogatására.


* * *



11:11

Két magyar is megsérült a keddi brüsszeli robbantások során − mondta az M1 aktuális csatornának Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet.
A nagykövet ugyanakkor hozzátette: magyar halálos áldozatról nincs tudomásuk.
Nagy Zoltán hangsúlyozta: a konzuli részlegen keresztül igyekeznek minden szükséges tájékoztatást megadni.

A Brussels Airlines Budapestről indult reggeli járatáról azt mondta: a gép biztonságban földet ért, több magyar utassal is telefonon tartják a kapcsolatot; az utasok nem hagyhatták el a repülőgépet, de mindannyian biztonságban vannak.

A nagykövet arról is beszámolt, hogy a robbantások helyszíneit ők sem tudják megközelíteni, de nem is tanácsos odamenni, a tömegközlekedés leállt, csak gyalog lehet közlekedni.

A Brüsszelben tartózkodóknak azt tanácsolta, maradjanak a szállodájukban akkor is, ha már nincs fizetve a szállásuk.

* * *

1596010588

11:07

Legalább huszonegy halálos áldozata van a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban történt robbantásoknak − közölte a brüsszeli tűzoltóság szóvivője.


* * *



11:05

Az utcán is lehetett érezni a brüsszeli metróban történt keddi robbanást − nyilatkozta a belga fővárosból az M1 aktuális csatornának Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke, aki az elsők között érkezett a Maelbeek nevű metróállomáson megsérültek ellátására.

Göndöcs Zsigmond − aki egy konferenciára érkezett Brüsszelbe − azt mondta: olyan érzése volt, mintha kicsit megremegne a föld. Tapasztalatairól beszámolva kiemelte: a sérültek között nem volt magyar.
Elmondta: ahol lehetett, vérzést csillapított, munkáját 10-15 laikus is segítette. Arról is beszélt, hogy nagy lehetett a láng a metróban, szinte mindenkinek, aki feljött a felszínre, meg volt pörkölődve a haja.



* * *



11:04

Öngyilkos merénylet történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren − erősítette meg a belga szövetségi ügyészség vezetője az RTBF közszolgálati csatorna jelentése szerint.


* * *



11:02

A brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát − jelentette be a belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva.
Pintér Sándor elmondta: a miniszterelnök döntött a terrorfokozat emeléséről. Ennek megfelelően járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek.

Kérdésre elmondta: a kettes a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség.
Eddig a négyfokozatú skálán a hármas szint volt érvényben.
A belügyminiszter hozzátette: a kormányfő addig rendelte el ideiglenesen a kettes fokozatot, amíg nem tisztázódik, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésére érkezve korábban Papp Károly országos rendőrfőkapitány is beszámolt arról, hogy a brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendeltek el a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a metróállomások területén.
A rendőrfőkapitány azt mondta: az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. Arra a kérdésre, hogy ez a pályaudvarokra is kiterjed-e, Papp Károly azt mondta, ott már korábban megerősítették a rendőri biztosítást. Hozzátette: a társszervekkel folyamatosan egyeztetnek, s ennek függvényében döntenek a további intézkedésekről.

* * *

1596010588

10:59

A korábbi hírekkel ellentétben nincs halálos áldozata a Maelbeek nevű brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbanásnak − jelentette a VRT belga közszolgálati televízió.


* * *



10:57

A kedd reggeli robbantásokat követően, biztonsági okokra hivatkozva lezárták az autóközlekedést segítő alagutakat Brüsszelben − közölte rendőrségi forrásra hivatkozva a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap.
A rendőrség a város alatt kialakított, a forgalom gyorsítása érdekében épített valamennyi közlekedési alagutat lezárta.


* * *



10:56

A brüsszeli robbantások hírére kedden délelőtt Csehországban is azonnali hatállyal megerősítették a nemzetközi repülőterek és a prágai metró biztonságát − jelentette be Jozef Bocán, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője.
„Nincsenek olyan értesüléseink, miszerint Csehországban bármiféle veszély fenyegetne" − mondta Bocán újságíróknak. Prágának nincsenek olyan információi sem, hogy a brüsszeli robbantások áldozatai vagy sebesültjei között cseh állampolgárok is lennének − tette hozzá.

A prágai Václav Havel repülőtéren, valamint a prágai metró állomásain is tűzszerészek jelentek meg, akik átvizsgálják a terepet − közölte a közszolgálati hírtelevízió. A rendőri felügyelet és jelenlét mindenütt meg lett erősítve.
Bocán szerint pillanatnyilag további intézkedések nincsenek tervbe véve. „A fokozott biztonsági intézkedéseket a helyzet alakulásától függően fogjuk csak módosítani" − közölte Bocan.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök és Milan Chovanec belügyminiszter kora délután találkozik egymással, hogy megvitassák a helyzetet, illetve döntsenek az esetleges új intézkedésekről.


* * *



10:54

Ellenőrző és átengedőpontot állít fel a rendőrség a ferihegyi repülőtérre bevezető út elágazásánál − közölte az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.
A rendőrség tájékoztatása szerint megerősítik a Liszt Ferenc repülőtéren a közterületi rendőri jelenlétet, illetve az előtéri és az utasbiztonságot, továbbá a tűzszerészszolgálatot, amelynek munkáját robbanóanyag-kereső kutya segíti.

A rendőrség azt is közölte, hogy a brüsszeli robbantásokra tekintettel, a lakosság szubjektív közbiztonságérzetének növelése érdekében az országos rendőrfőkapitány a közterületi rendőri jelenlét fokozását rendelte el a Liszt Ferenc repülőtéren, illetve a metrómegállóknál.

Kedd reggel robbanások történtek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és egy metróállomáson. A legfrissebb információk szerint tizenhárom halottja és harmincöt súlyos sebesültje van a detonációknak.

* * *

1596010589

10:49

Legalább tizenöt sérültje van a brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbanásnak − jelentette a belga média szemtanúkra hivatkozva.
Korábbi híradások szerint halálos áldozatai is vannak az uniós intézmények közelében lévő Maelbeek brüsszeli metróállomáson történt robbanásnak, ezt azonban hivatalos források egyelőre nem erősítették meg.

A detonációt követően többen is a síneken futva menekültek el az állomásról. A metró lejáratánál fekete füst gomolyog a helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint.

A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) később bejelentette, lezárták az összes metróállomást és leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban. A főbb vasútállomásokat és az alagutakat is lezárták Brüsszelben.


* * *



10:47

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetett be a szlovák belügyminisztérium, összehívták a szlovák kormány nemzetbiztonsági tanácsát is a keddi brüsszeli robbantásokra reagálva − tájékoztatta az MTI-t a szaktárca sajtóosztálya.

Az intézkedések értelmében erősítik a rendőri jelenlétet a közterületeken, főként a közlekedési csomópontokon, repülőtereken, vasúti és autóbusz-pályaudvarokon, illetve a bevásárlóközpontokban és minden olyan helyen, ahol jelentős számban fordulnak meg emberek − közölte Peter Lazarov szlovák belügyi szóvivő.

Robert Fico ügyvezető szlovák miniszterelnök a brüsszeli történések miatt kedd reggelre rendkívüli ülésre összehívta kormánya nemzetbiztonsági tanácsát.


* * *



10:44

A brüsszeli magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy a repülőtéren és az uniós negyed közelében kedden történt robbantásoknak magyar halálos áldozatuk vagy sérültjük is lenne − közölte Nagy Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete az MTI-vel.
Hozzátette: a támadások mindkét helyszíne olyan, ahol sok magyar fordulhat meg, de sem a követségnek, sem a konzulátusnak nincs tudomása magyar áldozatokról.

Nagy Zoltán megerősítette, hogy a Brussels Airlines Budapestről érkező repülőjárata biztonsággal leszállt Brüsszelben. A diplomáciai kirendeltség kollégái több utassal is kapcsolatban vannak, akik − az utolsó információk szerint − még mindig a repülőgépen várják, hogy elhagyhassák a gép fedélzetét. A járat személyzete hosszú várakozásra készítette fel az utasokat − tette hozzá a nagykövet.
Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Zaventem nemzetközi repülőteret lezárták, valamennyi járatot törölték, a repülőtérre vezető utak járhatatlanok.

Nagy Zoltán tájékoztatást adott arról is, hogy a nagykövetség közösségi oldalán folyamatosan frissített tájékoztatást adnak az eseményekről, valamint közzétették az érintett belga hatóságok vészhelyzeti telefonszámait, amelyeken érdeklődni lehet esetleges személyes érintettség okán.


* * *



10:41

A Budapest Airport Zrt. közlése szerint törölték a robbantások miatt kiürített és lezárt brüsszeli reptérre induló vagy onnan érkező keddi járatokat.
A honlapon megjelent tájékoztatás szerint ez a Brussels Airlines két-két Zaventemből induló és oda tartó járatát érinti, a Wizzair gépei, amelyek a charleroi-i légikikötőt használják, továbbra is felszállnak és landolnak.

* * *

1596010589

10:37

Lezárták a főbb vasútállomásokat a belga fővárosban, miután kedd reggel robbantások történtek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban − jelentette be az SNCB belga állami vasúttársaság. Egyelőre a Londonba közlekedő Eurostar nemzetközi expresszvonatok sem járnak.


* * *



10:31

Magyarországon a reggeli brüsszeli események elemzését és értékelését követően kettes, magas terrorfokozatot léptettek érvénybe − közölte az MTI-vel a Belügyminisztérium.
A tárca közleménye szerint Pintér Sándor utasította a Terrorelhárítási Központot, hogy a készültségi szintjét növelje meg, valamint a rendőrséget arra, hogy Magyarország nemzetközi repülőterein és a fővárosi metróállomásokon emelt szintű szolgálatot lásson el.
Pintér Sándor belügyminiszter kedden a Parlamentben elmondta: a brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes fokozatát.
Kedd reggel robbanások történtek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és egy metróállomáson. A legfrissebb információk szerint tizenhárom halottja és harmincöt súlyos sebesültje van a detonációknak.


* * *



10:29

Nem tudni, mikor nyitják meg a robbantások miatt lezárt brüsszeli Zaventem repülőteret, így az sem, mikorra áll helyre a menetrend szerinti légi forgalom a belga és a magyar főváros között − mondta el a Budapest Airport szóvivője az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Hardy Mihály jelezte: a Brüsszeltől mintegy hatvan kilométerre lévő Charleroi légikikötőjét nem érinti a lezárás, oda útban van a Wizzair egyik járata.
Hozzátette: nem lehet megmondani, hogy mikor ér Budapestre az a két, Zaventemből induló gép, amelyeknek a menetrend szerint dél előtt, illetve este öt óra körül kellene Budapesten landolniuk.
A szóvivő nem tudta megmondani, hányan utazhattak azon a gépen, amely utolsóként szállt le a támadás miatt lezárt és kiürített brüsszeli reptéren, de mint mondta, ezek a járatok 100-120 utassal közlekednek.

* * *

1596010589

10:26

Leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban, miután kedd reggel robbanások történtek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban − jelentette be a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB). A lakosságot arra szólították fel a hatóságok, hogy maradjon ott, ahol van.




* * *



10:24

Megerősítették a biztonsági óvintézkedéseket a hollandiai repülőtereken és fokozott határellenőrzést vezettek be a határokon, miután robbanás történt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a belga főváros központjában.




* * *



10:22

Találtak egy harmadik pokolgépet is a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol kedd reggel két robbantás történt − jelentette a belga sajtó.


* * *



10:21

A brüsszeli magyar nagykövetségnek nincs tudomása magyar áldozatról vagy sérültekről a repülőtéren és az uniós negyed közelében történt robbantásokban − közölte Nagy Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete az MTI-vel.


* * *



10:19

A brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát − jelentette be a belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva.

Pintér Sándor elmondta: a miniszterelnök döntött a terrorfokozat emeléséről. Ennek megfelelően járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek. Kérdésre elmondta: a kettes a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség.
Eddig a négyfokozatú skálán a hármas szint volt érvényben.

A belügyminiszter hozzátette: a kormányfő addig rendelte el ideiglenesen a kettes fokozatot, amíg nem tisztázódik, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban.


* * *



10:16

Angelino Alfano olasz belügyminiszter rendkívüli sürgősséggel összehívta az olasz nemzetbiztonsági tanácsot a brüsszeli robbantásokat követően.
Az eddig is kiemelt biztonsági készültséget a legmagasabb szintre emelték a Leonardo da Vinci római nemzetközi légikikötőben, valamint a ciampinói repülőtéren is.

A Brüsszelbe tartó és onnan érkező járatokat leállították. A merénylet ideje alatt felszállt Milánó−Brüsszel járat Liege-ben száll le. Az Alitalia olasz légitársaság bejelentette, hogy nincsen repülőgépe a brüsszeli légikikötőben.

„Lélekben és szívben Brüsszelben vagyunk, Európa szívében"−- írta rövid üzenetében Matteo Renzi olasz miniszterelnök Twitter-fiókján a robbantások után néhány perccel.


* * *



10:13

A brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a budapesti metróállomások területén. Erről Papp Károly számolt be az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése előtt újságíróknak.
A rendőrfőkapitány azt mondta: az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. Arra a kérdésre, hogy ez a pályaudvarokra is kiterjed-e, Papp Károly azt mondta, ott már korábban megerősítették a rendőri biztosítást.



* * *



1596010589

10:08

A legfrissebb információk szerint tizenhárom halottja és harmincöt súlyos sebesültje van a kedd reggeli brüsszeli robbantásoknak − tájékoztatott a VRT belga közszolgálati televízió.


* * *

1596010590

10:04

Öngyilkos robbantás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren − értesült a VRT belga közszolgálati televízió.

* * *

1596010590

09:59

Robbanás történt kedd reggel egy brüsszeli metróállomáson is, az uniós intézmények közelében − jelentette az RTBF belga közszolgálati csatorna. Hírügynökségi értesülések szerint a detonációnak halálos áldozatai is vannak. Előzőleg a nemzetközi repülőtéren voltak robbanások, amelyeknek tíznél is több halálos áldozatuk lehet.

Egyes hírek szerint több detonáció is hallatszott a Maelbeek nevű metróállomáson. Szemtanúk több sebesültről számoltak be.
A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) azt közölte, hogy lezárták az összes metróállomást a belga fővárosban, miután füstöt észleltek az uniós intézmények közelében.

Jan Jambon belga belügyminiszter korábban bejelentette, Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt, egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanás után.


* * *



09:53

Halálos áldozatai is vannak a Maelbeek brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbanásnak – közölte a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) egyik dolgozójára hivatkozva az EFE spanyol hírügynökség.

* * *

1596010590

09:50

Terrorveszély miatt lezárták az összes metróállomást kedd reggel a belga fővárosban – jelentette be a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB), amely szerint füstöt észleltek az uniós intézmények közelében is.

* * *

1596010591

09:43

A belga légügyi irányító központ (Belgocontrol) tájékoztatása szerint a brüsszeli Zaventem repülőtérre kedd reggel biztonságosan megérkezett utolsó járatok között volt a budapesti járat.
A biztonságosan földet ért és a nemzetközi repülőtéren utoljára fogadott járatok között voltak még a stockholmi, a berlini, a genfi, az oslói és a prágai repülőgépek.


* * *



09:40

Robbanás történt kedd reggel egy brüsszeli metróállomáson is, az uniós intézmények közelében – jelentette az RTBF belga közszolgálati csatorna.


* * *



09:38

Orbán Viktor miniszterelnök megdöbbenéssel értesült a kedd reggeli brüsszeli merényletről, együtt érez az áldozatok hozzátartozóival, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kíván.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-nek elmondta: a kormányfő azonnali és folyamatos tájékoztatást kért az illetékes külügyi, rendvédelmi és terrorelhárítási
szervek vezetőitől. Az esetleg szükségessé váló intézkedésekről ezek alapján születhet döntés.

A rendőrség szerint legalább egy, egyes belga lapok értesülései szerint viszont 17 ember meghalt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedden reggel, amikor egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanás történt – jelentette a belga sajtó.

A helyszíni beszámolók több tucat sérültről is említést tettek.

* * *

1596010591

09:33

Szemtanúk szerint lövések dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel, közvetlenül a kettős robbanás előtt – jelentette a La Derniére Heure című belga napilap internetes felületén. A robbanások oka egyelőre nem ismert.

* * *

1596010591

09:25

A rendőrség szerint legalább egy, egyes belga lapok értesülései szerint viszont 17 ember meghalt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt, egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanásban – jelentette a belga sajtó. A helyszíni beszámolók több tucat sérültről is említést tettek. A helyi hatóságok bejelentették, hogy kiürítik és lezárják a légikikötő épületét. Az érkező járatokat más repülőterekre terelik át. A környéken a vonatközlekedést is felfüggesztették.

A Le Soir című helyi lap értesülései szerint a robbanások röviddel reggel 8 óra után történtek a repülőtér indulási oldalán, az American Airlines légitársaság irodája közelében. Szemtanúk szerint az első detonáció után mindenki rohanni kezdett a kijárat felé. A helyszínen mindenhol otthagyott csomagok hevernek. A televíziós csatornák által sugárzott képek tanúsága szerint számos rendőrt és mentőt vezényeltek a helyszínre. A légikikötő felett fekete füst gomolygott, több helyen betörtek az ablakok és leszakadt a plafon.

* * *

1596010591

09:13

Kiürítik és lezárják a brüsszeli nemzetközi repülőtér épületét, ahol kedd reggel két robbanás történt – közölték a helyi hatóságok. Az érkező járatokat más repülőterekre terelik át.

* * *

1596010591

09:00

A rendőrség szerint legalább egy, egyes belga lapok értesülései szerint viszont több mint tíz ember meghalt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt, egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanásban – jelentette a VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió.

* * *

1596010592

08:55

Kettős robbanás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, a detonációk oka egyelőre ismeretlen. Sajtóhírek szerint többen megsérültek, a vonatközlekedést pedig felfüggesztették a környéken.

(Forrás: szöveg – MTI; képek – MTI, Twitter, Flightradar, AP, AFP, nato.int)