Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brzezinski szerint muszáj volt visszavágni 9/11 után

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 12. 14:39

A tíz évvel ezelőtti amerikai terrortámadások „túláltalánosítása és ideologizálása” miatt nagyon nehézzé vált a terroristák elszigetelése a muzulmán országokban – vélte Zbigniew Brzezinski volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a Le Monde című francia napilap honlapján szeptember 11-én vasárnap közölt interjúban.

A liberális Le Monde honlapján Zbigniew Brzezinski szerint az Egyesült Államok szempontjából a terrorizmus elleni harc mérlege “nem rossz", hiszen az elmúlt tíz évben nem történt egyetlen terrortámadás sem amerikai földön. “Ugyanakkor túláltalánosítottuk és ideologizáltuk ennek a terrortámadásnak a természetét, amelyet a muzulmán világgal való összecsapássá változtattunk azzal, hogy a dzsihád és az iszlám terrorizmusról egy nagyon általános beszédmódot tettünk magunkévá" – hangsúlyozta az egyik legjelentősebb amerikai külpolitikai szakértő. Véleménye szerint emiatt vált “nagyon nehézzé elszigetelni a terroristákat a muzulmán országokban és megszerezni a muzulmán kormányok támogatását".

Brzezinski szerint a tíz évvel ezelőtti merényletek után szükséges volt a “katonai visszavágás". A Bush-adminisztráció vele is konzultált, ő pedig támogatta az afganisztáni beavatkozást az al-Kaida vezérkarának hatástalanítására, de az iraki háború, amelyet “hazugsággal magyaráztak el az amerikai népnek", szerinte már nem volt szükséges és “növelte az arab ellenszenvet".

Brzezinski “nem túl optimista" az arab tavaszt illetően, mert erősen kételkedik abban, hogy valódi demokratikus intézmények jöhetnek létre Líbiában, Egyiptomban vagy később Szíriában, Jemenben vagy Szaúd-Arábiában. Ezenkívül abban sem hisz, hogy a nyugatiaknak valódi beleszólása lehet a folyamatokba, miután a “Nyugatnak nincs nagy hitele a Közel-Keleten". “Az arab országoknak egyedül kell majd boldogulniuk, mindegyiknek külön-külön" – fűzte hozzá.

Véleménye szerint az “arab tavasz" nem Amerika-barát folyamat, hanem “a korrupt, alkalmatlan és elnyomó rezsimekkel szembeni reakció". Szerinte folyamatában és vezetésben is “sokkal kevésbé demokratikus", mint a közép-európai rendszerváltás volt, amely “a függetlenségért és a demokráciáért folyó megmozdulás" volt valódi vezetőkkel és “alapvetően demokratikus eszményeket valló társadalmi támogatottsággal" – tette hozzá Brzezinski.