Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten ülésezik a NATO DEEP munkacsoportja

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. november 22. 9:01

Újra Magyarország ad otthont a NATO Védelmi Tananyagfejlesztési Program (Defence Education Enhancement Programme – DEEP) munkacsoportülésének november 20. és 24. között Budapesten, a Hotel Hadikban.

NATO_DEEP_NCO_konferencia_20231121_21 copy

A program vezetői, elismerve Magyarország a haderőfejlesztés területén, valamint a Honvéd Altiszti Képzési Rendszer átalakítása kapcsán elért eredményeit, illetve a NATO altiszti képességfejlesztéshez nyújtott korábbi évek erőfeszítéseit, felkéréssel fordultak a Honvédelmi Minisztériumhoz, hogy Magyarország biztosítson helyszínt a NATO DEEP NCO Professional Military Education Reference Curriculum Review Workshop #2 programnak.

„Magyar altisztek szakértőként vesznek részt a NATO és partnerországai altisztfejlesztési programjainak kidolgozásában és támogatásában” – mondta érdeklődésünkre Kalamár Dezső főtörzszászlós, a NATO DEEP program szakértője. Hangsúlyozta: „figyelembe kell vennünk, hogy a világ biztonsági helyzete megváltozott. Ez a háromnapos konferencia arról szól, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel a partnerországoknak adjunk a kidolgozott dokumentum által – a jelenlegi biztonsági környezethez alkalmazkodó – útmutatást. Ez egy komplex tananyag, melyet minden ország felhasználhat a saját oktatási rendszerében.”

NATO_DEEP_NCO_konferencia_20231121_18 copy

A NATO DEEP Magyarország szemszögéből vett célja, hogy az eddig megszerzett tapasztalatokat átadják a többi ország képviselőinek, valamint új kapcsolatokat építsenek, melyeket saját fejlődésükre tudnak fordítani.

Ludek Kolesa főtörzszászlós, a NATO DEEP NCO Program koordinátora arra a kérdésre, hogy miért fontos ez a munkacsoportülés, elmondta: kulcsfontosságú az interoperabilitás kiépítése a nemzetek között, annak érdekében, hogy közösen felkészüljünk a jövő kihívásaira. A DEEP program az edukáción kívül segíti a nemzeteket a saját nemzeti altisztikaruk fejlődésében is.

A workshopon résztvevő tizennyolc ország közel harminc szakértője többségében NATO tagországok saját oktatási rendszereiben szolgáló, tananyagfejlesztésért felelős rangidős altiszt. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetői a kezdetek óta támogatják a NATO DEEP programot.