Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bukovinai emléktúrát szerveztek a szekszárdiak

Szöveg: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum | Fotó: Baka Múzeum |  2022. december 14. 17:09

Az előző évek hagyományához híven idén is megszervezte bukovinai megemlékező túráját a szekszárdi Baka Múzeum és a MATASZ Tolna Megyei Szervezete.

tura10

Megérkezésük első napján a résztvevők ellátogattak a 18. honvéd gyalogezred ismeretlen szakaszvezetőjének sírjához, ahol a túlburjánzó növényréteg eltávolításával újították meg a hősi halott sírhelyét. A résztvevők megmászták a Capul-hegyet (Țapul Mare), ahol egykor kemény harcok zajlottak az első világháborúban. A hegyvonulat tetején 2017-ben a magyar királyi pécsi 19. honvéd gyalogezred (amely 1916. júniusa és 1917. júliusa között harcolt a hegybércen) emlékére állított keresztet most lefestették, valamint pótolták rajta a magyar és román nyelvű emléktáblákat.

A kereszt kőrisfa anyaga a szélsőséges időjárási viszonyok következtében az elmúlt öt évben besötétedett, ezért több rétegű újrafestést kapott. A bukovinai túrán Borbandi György, Lieszkovszky Larion és Tálosi Zoltán vettek részt. Útjuk során a magyar királyi szabadkai 6. gyalogezred tavaly felújított emlékoszlopát is meglátogatták. Munkájuknak köszönhetően a hadisír és a kereszt is megújulva várhatja a katonahősökre emlékezni vágyókat.

Kapcsolódó cikkek
MATASZ_20_eves (nyitó)

Húszesztendős a MATASZ

2021. október 4. 20:59

20221201-matasz  (2)

„MATASZ DON - 80” konferencia

2022. december 1. 17:57