Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húszesztendős a MATASZ

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. október 4. 20:59

Alapításának huszadik évfordulóját ünnepelte október 4-én a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ). A Budapesten tartott rendezvényen Benkő Tibor honvédelmi miniszter is részt vett.

MATASZ_20_eves (17)

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti campusán a tartalékosok napján, október 4-én ünnepelték a MATASZ megalapításának huszadik évfordulóját. A programon több előadást tartottak a tartalékosok szerepéről a magyar történelemben, de itt került sor a Zrínyi Kiadó által megjelentetett A MATASZ 20 éve - Híd a társadalom és a honvédség között című kötet bemutatójára is.

A rendezvény díszvendége és kiemelt előadója Benkő Tibor honvédelmi miniszter volt. A tárcavezető prezentációjában összefoglalta a térségünkben felbukkant új biztonsági kihívásokat, beszélt a Nyugat-Balkánon folyamatosan jelen lévő feszültségről, a NATO által megállapított keleti és déli fenyegetettségről, a terrorizmus lehetőségét magában hordozó migrációs nyomásról, és az új, hibrid hadviselési formáról, amely a ma már önálló hadszíntérként jellemezhető kiberhadviselést is magában rejti. Külön szólt a NATO afganisztáni kivonulásáról, amely – mint fogalmazott – rengeteg kérdést vett fel a Szövetséggel, annak partneri viszonyaival és kommunikációjával kapcsolatban egyaránt, egyben előtérbe helyezi és felértékeli a nemzeti önerő, a saját védelmi képesség szerepét. Mint mondta, a térség békéje és biztonsága csak erős Magyar Honvédséggel garantálható, ezt azonban önerőből kell megteremtenünk. „Nekünk kell felépíteni azt a biztonsági környezetet, amely garantálja Magyarország és a magyar emberek békéjét, biztonságát. 2030-ra el kell érnünk, hogy Magyarország Európa első öt, és a világ első tíz legbiztonságosabb országa közé tartozzon” - fogalmazott.

MATASZ_20_eves (19)

A tárcavezető a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán kiemelte: az egész program középpontjában az ember, a katona áll, előtérbe helyezve a kiképzést, az oktatást, a toborzást, valamint az életpályamodellt és a katona társadalmi megbecsültségét. „A katona a társadalomban elfoglalt helye, feladata alapján lesz elismert. A társadalom pedig a munkája alapján fogja megítélni a szerepét” - mondta a miniszter.

Benkő Tibor előadásában kiemelte a hazafias és honvédelmi nevelés, a honvédelmi táborok, a Honvédelmi Sportszövetség és a Honvéd Kadét Program fontosságát. Utóbbi kapcsán hozzátette: országosan immár kilencvenhárom intézmény csatlakozott a programhoz.

Az Önkéntes Tartalékos Rendszerrel kapcsolatban hangsúlyozta: jelenleg mintegy 11 ezer önkéntes tartalékos katona áll rendelkezésre, a cél azonban az, hogy ez a szám 20 ezerre nőjön, míg az aktív állomány létszáma elérje a 30 ezret.

Benkő Tibor a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program céljainak elérése kapcsán kiemelte: nem csak erkölcsi, de a legkomolyabb anyagi támogatás is rendelkezésre áll a sikeres megvalósításhoz, hiszen a kormány a költségvetési büdzsén felül is biztosít forrásokat, így garantált, hogy a 2014-ben tett nemzetközi vállalást, amelynek értelmében 2024-re hazánk az éves GDP 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítja, maradéktalanul teljesíteni tudjuk.

MATASZ_20_eves (21)

A rendezvényen elismerések átadására is sor került. Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a MATASZ elnöke a töretlen támogatást megköszönve Benkő Tibor honvédelmi miniszternek a MATASZ Arany Emlékkeresztjét adta át a megalakulás huszadik évfordulója alkalmából.