Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bulgária F-16-os vadászgépeket vásárol?

Szöveg: JETfly |  2010. július 2. 9:05

A bolgár védelmi miniszter a napokban tárgyalásokat folytatott az USA védelmi miniszterével, Robert Gates-szel. Angelov Pentagonban tett látogatása során a fő témát az erősödő bolgár-amerikai katonai együttműködés szolgáltatta, ahol többek között használt F-16-os vadászgépek lehetséges beszerzése is szóba került.

A megbeszélésnek kulcsfontosságú tárgyát képezte a bolgár Novo Selo katonai támaszpont, ami 2004 óta ad otthont az évente megrendezett közös amerikai-bolgár katonai hadgyakorlatnak, továbbá fontos szerepet tölt be más NATO tagállamok kiképzési feladatainak ellátásában is. Mindemellett szóba került Bulgária afganisztáni szerepvállalása is, melynek kapcsán Angelov köszönetét fejezte ki a Kabulban és Kandaharban állomásozó bolgár kontingens számára nyújtott amerikai logisztikai támogatást illetően. A bolgár védelmi miniszter a bolgár fegyveres erőknél jelenleg is zajló stratégiai reformokról is tájékoztatta amerikai kollégáját.

Az érintett témakörök közül, kétség kívül a használt F-16-os vadászgépek lehetséges vásárlása keltette az egyik legnagyobb érdeklődést, azonban a tárgyalás pontosabb részleteiről bővebb információkat nem közöltek. Az előzményekhez az is hozzátartozik, hogy Angelov már 2010 májusában is bejelentette, hogy Bulgária légiereje F-16-osok beszerzését tervezi.

1595904031
 

A bolgár légierő egyik MiG-29-ese