Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megszűnt a sorozás Svédországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 2. 8:53

Svédországban 109 év után csütörtöktől hivatalosan megszűnt a sorozás a hadseregbe, Szerbiában várhatóan jövőre történik meg ugyanez. A skandináv országban 1901-ben vezették be a sorozást, amely már régóta valójában nem volt kötelező. Volt ugyan egy kötelező katonai összeírás, de azt követően csupán azokat hívták be szolgálatra, akik azt önkéntesen vállalták.

Svédország semleges maradt a múlt században a két világháború alatt. A hidegháború idején az egyes korosztályokba tartozó férfiak mintegy 85 százalékát, évente mintegy 50 ezer férfit hívtak be katonai szolgálatra. Az 1980-as évektől ez a szám jelentősen lecsökkent, és csupán ötezer volt évente a besorozottak aránya, közülük is néhány száz nő.

Dragan Sutanovac szerb védelmi miniszter közben bejelentette, hogy jövőre a hadsereg remélhetőleg már nem soroz be katonákat, mert az év végéig hivatásos haderővé alakul át.

Tárcája törvénytervezetet készül benyújtani a kormánynak és a parlamentnek a sorozás megszűntetéséről. Hozzátette, hogy az átalakulás révén a hadsereg lesz a legnagyobb munkáltató az országban. Hangoztatta, hogy a hadsereg többnemzetiségű lesz, és a katonai akadémiának, sok év után immár többnemzetiségű hallgatói gárdája van, köztük a szerbek mellett bosnyákokkal, magyarokkal és romákkal.

1595904030