Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Büntetőintézkedés Moszva ellen

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 9. 7:22

George W. Bush elnök lemondott egy orosz-amerikai atomenergetikai megállapodást. A lépés, amelyről a washingtoni külügyminisztérium adott hírt, az első kézzel fogható amerikai büntetőintézkedés Moszkva ellen a grúziai háború miatt.

“Az elnök értesítette a kongresszust, hogy visszavonta korábbi szándékát a békés nukleáris együttműködésre vonatkozó úgynevezett 1-2-3 szerződésre vonatkozóan" – tartalmazza a külügyminisztérium közleménye.

Az Amerikai Egyesült Államok két hete bejelentette: a grúziai válság miatt átértékeli kapcsolatait Oroszországgal. Már akkor felmerült, hogy az egyik szankció a civil nukleáris megállapodás felmondása lehet.

A szóban forgó kétoldalú nukleáris együttműködési megállapodást a két fél idén májusban kötötte. A hidegháborús korlátozásokat eltörölve megnyitnák az oroszok előtt a felfutóban levő amerikai nukleáris piacot, az amerikai cégek pedig hozzáférhetnének Oroszország jelentős uránmezőihez.

Az óvatosan megfogalmazott hétfői külügyi közlemény utalást sem tartalmaz arra, hogy a grúziai válság miatt hozott szankcióról van szó.

A szöveg szerint az Egyesült Államok “sajnálattal hoz döntést" az orosz-amerikai megállapodás lemondásáról; “jelen körülmények között sajnos nem megfelelő az időpont ehhez a megállapodáshoz".

Sean McCormack külügyi szóvivő úgy fogalmazott: Bush elnök döntése “egy sor olyan orosz lépéssel kapcsolatos, amelyek kényelmetlenné teszik számára, hogy a kongresszust meggyőzze a nukleáris megállapodás mostani végrehajtásáról".

A külügyminisztérium nyilatkozatában az is szerepel, hogy Washington felülvizsgálja a helyzetet egy későbbi időpontban.

Megfigyelők szerint a kétoldalú orosz-amerikai megállapodás ügye nem veszett el végérvényesen. Bush vagy a következő elnök újra benyújthatja a törvényhozáshoz, amelynek 90 nap áll rendelkezésére az egyezmény esetleges blokkolásához.

Vezető amerikai exportvállalatok állítólag nyomást gyakoroltak a Bush-adminisztrációra: ne siesse el az Oroszország elleni fellépést, és ne cselekedjen egyoldalúan. Érvelésük szerint meglehetősen szűk a nyugati államok mozgástere a kiterjedt üzleti, gazdasági és energiaipari kapcsolatok miatt. Az amerikai exportvállalatoknak tavaly 26,7 milliárd dolláros hasznuk származott az orosz-amerikai kereskedelemből.