Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új, modern harci gépek kerülnek az orosz repülőgép-hordozókra

Szöveg: JETfly |  2008. szeptember 9. 7:45

Bár jelenleg az orosz haditengerészet mindössze egy repülőgép-hordozó hadihajóval rendelkezik, a jövőben több új egység szolgálatba állítását is tervezik. Ezek azonban már nem a napjainkban is használt Szuhoj Szu-33 Flanker D harci gépeket üzemeltetik majd fedélzetükről, hanem új típust rendszeresítenek, melynek kiválasztása hamarosan megtörténik – jelentették be magas rangú illetékesek az oroszországi Gelendzhik-ben zajló haditechnikai rendezvényen.

A következő évtizedben az orosz flotta több új korszerű hordozót kíván szolgálatba állítani, ezek fedélzetén pedig már az újgenerációs gépek kapnak majd helyet. Kérdés egyelőre, hogy az indiai igények szerint továbbfejlesztett, haditengerészeti üzemelésre optimalizált MiG-29-es vagy a Szu-27KUB lesz e a befutó. A MiG-29-es előnye a kisebb méret, ami a szűkös fedélzeten igen sokat számít, ugyanakkor teljesítményben és hatótávolságban is elmarad a jóval nagyobb Szuhoj gyártmány mögött.

Az ipari gyártó kapacitás a MiG-nek kedvezne, hiszen India számára már gyártják ezeket a gépeket, így annak a szériának a kifuttatása után azonnal megkezdődhetne az orosz gépek összeszerelése is.
Ugyanakkor a fejlettebb és nagyobb teljesítményű Szu-27KUB hosszabb távon mindenképpen jobb döntés lenne. Kérdés, hogy mennyire türelmetlenek az orosz admirálisok és persze leginkább az dönthet, hogy az új hajók mikorra készülnek el.

Nyikolaj Kuklev tábornok szerint a flotta 2016-ban már megkapja az új gépeket, feltehetően erre az időpontra elkészül legalább egy újgenerációs hordozó is.
A tervek szerint egyébként a jelenleg szolgálatban álló Admiral Kuznyecov is hadrendben marad legalább 2020-ig. A fedélzetén állomásozó Szu-33-asok helyett azonban már az új, még kiválasztásra váró típus fog üzemelni, akárcsak az új, még csak tervezőasztalon létező egységeken.