Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Camp Pannoniában is megünnepelték a húsvétot

Szöveg: Soucz Ferenc |  2009. április 21. 6:13

Csakúgy, mint Magyarországon, a MH Tartományi Újjáépítési Csoportban is kétnapos ünnep volt a húsvét. A logisztikai részleg gondoskodott ünnepi menüről: természetesen a reggeli elmaradhatatlan részét képezte a főtt tojás és a sonka, míg ebédre magyaros húsleves gőzölgött a katonák tányérjában, köszönhetően Sipos Antal alezredes szakácstudományának.

Locsolkodókból sem volt hiány, hiszen aki nem volt rest és hódolni szeretett volna e népszokásnak, talált rá megfelelő alanyt a táborban szolgáló 13 katonanő és a politikai tanácsadó segítőjének személyében. Volt, aki otthonról hozott kölnivel felkészülve érkezett a misszióba, volt, aki férfi parfümmel, és voltak, akik jobb ötlet híján ásványvizes palackból locsolva mentették meg a „PRT virágszálait" az elhervadástól. A locsolásért (kinek-kinek érdemei szerint) csoki vagy papírlapra nyomtatott piros tojás járt. A délutáni órákban sportversenyekre került sor, melynek helyezettjei állománygyűlés keretében vették át okleveleiket Korom Ferenc ezredestől, az MH PRT parancsnokától.

1595886313
 

A húsvét a kereszténység kiemelt ünnepe, illő megemlékezni róla még egy más vallású országban is. Hankóczi Gergely őrnagy, tábori lelkész nagypénteki istentisztelettel nyitotta meg a húsvéti ünnepkört. Lukács evangéliumából a Passiótörténetet idézte fel, így emlékezve meg Krisztus kereszthaláláról, míg a vasárnapi istentiszteleten a feltámadás evangéliumát mondta el az összegyűlteknek. Közel ötvenen vettek részt az eseményen, a tárgyalóterem csordultig megtelt hívőkkel, nemcsak katonák, hanem a tartományban jelen lévő Ökumenikus Szeretetszolgálat munkatársai is eljöttek.

„Krisztus áldozata kaput nyitott az újrakezdés és az örök élet felé. A feltámadás Isten győzelmét jelenti a bűn és a halál fölött. Reménységet adó válasz ez arra az „Isten-kereső lármára", amit Ady olyan érzékletesen fogalmazott meg költeményében, melyet az ünnepség résztvevői Farkas Péter zászlós előadásában hallgathattak meg", mondta a PRT 6 tábori lelkésze, aki a szertartás ünnepi részét úrvacsoraosztással zárta.

A húsvéti istentisztelet-ciklus utolsó eseménye a hétfő esti fél nyolcas ünnepzáró megemlékezés volt.