Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Catherine Ashton: Belgrádnak és Pristinának békés megoldást kell találnia

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 30. 8:11

Aggodalmát fejezte ki július 29-én, pénteken Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Észak-Koszovóban kialakult „állandó feszültség miatt”, és felszólította Belgrádot és Pristinát, hogy „kerüljék a helyzet további kiéleződését és tárgyalásokkal sürgősen találjanak békés megoldást” a helyzetre.

Pénteken közzétett nyilatkozatában Ashton bejelentette, hogy az EU hamarosan közvetítőt küld a térségbe a koszovói albánok és a szerbek közötti tárgyalások előmozdítása érdekében. Felhívta Belgrád és Pristina figyelmét arra, hogy „teljes mértékben legyenek tisztában a tét nagyságával, a lehető legnagyobb mértékben tanúsítsanak visszafogottságot, kerüljék a helyzet további kiéleződését, vállaljanak tevékeny szerepet azért, hogy haladéktalanul békés megoldás szülessen tárgyalásos úton".

A politikus hangsúlyozta, továbbra is aggodalommal tölti el az állandó feszültség Észak-Koszovóban, és ismételten rámutatott arra, hogy elítél mindenféle erőszakos cselekményt.

Catherine Ashton szerint „a párbeszédhez való visszatérés az egyetlen módja annak, hogy Belgrád és Pristina megoldást találjon a közöttük levő nyitott kérdésekre, és mindkét félnek szükségszerűen együttműködést kell kialakítania az EU közvetítőjével, aki az elkövetkező napokban a térségbe utazik".