Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cél és szél

Szöveg: Sályi Gergő őrmester |  2012. április 23. 9:18

Zord időjárás fogadta a lőbajnokság résztvevőit az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred győrszentiváni lőterén a napokban. A versenyzők dolgát nemcsak az évszakhoz képest alacsony hőmérséklet, hanem az erős szél is megnehezítette.

1595934647
A 9 órakor kezdődő megmérettetésen a több mint 60 fős mezőny először a lőtérbiztonsági rendszabályokkal ismerkedett meg, majd a versennyel kapcsolatos információk kihirdetését követően megkezdődhetett a lőszerek kiosztása és a tárazás.
A két versenyszámból (pisztoly, gépkarabély) álló sporteseményen az alakulat alegységei egy-egy 4 fős férfi, illetve női csapattal képviseltették magukat, de a katonák egyéni teljesítményét is értékelték.

A legmagasabb köregységek eléréséért folytatott küzdelem során a résztvevőknek gépkarabéllyal 100 és 200, pisztollyal pedig 25 méterre kellett célozniuk, betartva a szűkre szabott időkeretet.
A lőlapok kiértékelését követően pisztollyal egyéniben a nők közül Hantó Andrea zászlós bizonyult a legeredményesebbnek; őt Kustyán Eszter szakaszvezető és Kőmíves Szilvia főtörzsőrmester követte. Ugyanebben a versenyszámban a férfiaknál Bors Csaba főtörzsőrmester szerezte meg az első helyet Kolozsi Tamás százados és Farkas Imre százados előtt.

A női csapatok mezőnyében pisztollyal a 2. légvédelmi rakétaosztály teljesített a legjobban, megelőzve az 1. légvédelmi rakétaosztály és a logisztikai zászlóalj csapatát. A férfiaknál a vezetési zászlóalj eredményei voltak a legjobbak, mögéjük a 2. légvédelmi rakétaosztály és a logisztikai zászlóalj katonái sorakoztak fel.

1595934647
Gépkarabéllyal egyéniben a nők közül Tolnai Mónika szakaszvezető nyújtotta a legkiválóbb teljesítményt, megelőzve Farkas Erika hadnagyot és Kiss Barbara őrvezetőt, a férfiaknál pedig Teket Gábor főtörzsőrmester állhatott a képzeletbeli dobogó legfelső fokára, maga mögé utasítva Zsíros Péter törzsőrmestert és Gazda Gyula főtörzsőrmestert.

A női gépkarabély-csapatversenyben a vezetési zászlóalj bizonyult a legeredményesebbnek felülmúlva az ezredtörzs, valamint a 2. légvédelmi rakétaosztály versenyzőinek teljesítményét. A férfi csapatok versengése szintén a vezetési zászlóalj elsőségét hozta, amely megelőzte a logisztikai zászlóaljt és a 2. légvédelmi rakétaosztályt.
A vezetési zászlóalj kiváló eredményeit elnézve nem meglepő, hogy végül az összesítésben is ők bizonyultak a legjobbnak a 2. légvédelmi rakétaosztály és a logisztikai zászlóalj csapatai előtt.

A verseny legsikeresebb résztvevői az eredményes szereplésért járó elismerést egy későbbi ezredsorakozón vehetik át, és májusban Simontornyán összemérhetik tudásukat a Magyar Honvédség legjobbjaival.

Fotó: Törőcsik Krisztina