Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tesztelik az indiai MiG–29K-k leendő „otthonát”

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. április 23. 10:23

Az indiai haditengerészetnél INS Vikramaditya néven hadrendbe álló orosz Admiral Gorshkov repülőgép-hordozót hosszas várakozás után, várhatóan 2012 végén veheti át India.

A Szevmash hajógyár közleménye szerint a Szeverodvinszkben modernizált hajó május 25-én hajózhat ki jelenlegi állomáshelyéről, ezt követően pedig tengeri tesztek várnak rá a Fehér- és a Barents-tengeren. A tesztek részét képezi a fedélzeti repülőgéprendszerek próbája is, melyek keretein belül MiG–29K-k, illetve Ka–31 és Ka–27 tengerészeti helikopterek hajtanak végre leszállásokat a hordozó fedélzetére.

Előkészületként már áprilisban megkezdődik a hajón lévő repülőgép üzemanyag-rendszerek tisztítása, illetve ezek üzemanyaggal való feltöltése. Jelenleg a radarállomások és a navigációs rendszerek telepítése, a fedélzet csúszásgátló bevonattal történő ellátása, illetve a repülőgépeket a hajó hangárjába ki- és beemelő rendszer tesztelése zajlik.

India még 2004-ben írta alá 16 darab (12 együléses és 4 kétüléses) MiG–29K megvásárlásáról szóló szerződést, mely része volt annak az 1,5 milliárd dolláros megállapodásnak, ami alapján India megvásárolta a hajófedélzeti MiG-ek leendő otthonát, az Admiral Gorshkov (INS Vikramaditya) repülőgép-hordozót.

2010 márciusában az eredeti szerződés opciós lehetőségét kihasználva, India további 29 hajófedélzeti Fulcrumot rendelt 1,5 milliárd dollár értékben. Az első MiG–29K-k 2010 februárjában kezdték meg szolgálatukat az indiai haditengerészet 303. Black Panthers századánál.

1595934648