Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célbadobás gránáttal, kúszofolyosó és légpuska

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. október 10. 10:47

A Pilis–Gerecse Iskolaszövetség által minden évben megrendezett Honvédelmi akadályverseny sorozat utolsó állomása a Komárom–Esztergom megye határán található Piliscsév.

A környéken kevés község büszkélkedhet azzal, hogy földrajzi fekvése olyan kedvező, mint a szlovák hagyományaira is méltán büszke településé, amelyet három oldalról hegyek koszorúznak. Erdeiben izgalmas szakadékok, csermelyek, barlangok várják a kirándulni vágyó turistákat.

Az akadályversenyt október első szombatján rendezték meg. A zord időjárás miatt a szervezőknek a verseny reggelén kellett áttelepíteniük az állomásokat, lerövidíteniük a pálya hosszát.

A megnyitót Madula Ildikó, helyi általánis iskola igazgatója és Nagy Mária a település polgármestere tartotta. A polgármester asszony üdvözölte a megjelenteket és őszinte sajnálkozását fejezte ki, hogy a rossz idő miatt a távolabbról jött vendégek nem élvezhetik a környék szépségeit, ahová eredetileg a verseny útvonalát tervezték. Reményét fejezte ki, hogy a kisdiákok kedvének az időjárási körülmények nem szabnak gátat. Szerencsére a gyerekek lelkesedése határtalan volt.

A pályabíróknak most még nagyobb figyelmet kellet fordítani, hogy a magukból a legjobb eredményt kihozni kívánó diákok a sáros, csúszós úton, nyirkos eszközökkel végrehajtott „katonás" versenyszámok elvégzése során ne sérüljenek.

Feladatból volt bőven. Célba dobás kézigránáttal, különböző távolságból, íjászat, légpuska lövészet, kúszófolyosó, váltófutás, térképészet, akadálypálya, és vezetéképítés. Az elméleti feladatok – mintegy tisztelegve a két szervezetnek – a 160 éves Magyar Honvédség és a 70 éves Légierő létrejöttének jegyében születtek. A feladatlapok nehézségi fokát mi sem jellemezte jobban, mint az a tény, hogy a megoldáson a tatabányai Toborzó és Érdekvédelmi Iroda munkatársainak is igencsak el kellet gondolkozni.

A toborzók, Májer János őrnagy, Goldschmidt Roland százados, Korali József zászlós a verseny szervezésében, lebonyolításában segítettek. A Magyar Honvédséget, a katonai szolgálatot bemutató szóróanyagot osztottak, valamint a minden alkalommal legnagyobb sikert arató fegyverbemutatót és fegyver szét és összeszerelési versenyt tartottak.

A megmérettetést és a velejáró vándorkupát immáron második alkalommal a Békéssámson csapata nyerte, csupán egy ponttal megelőzve a megye „sztárcsapatát", a sárisápiakat. A versenyt természetesen ebéd zárta. Bár idén, az eddig megszokott “katonás" babgulyás helyett palócleves volt a menü. Persze azért senki nem panaszkodott…