Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célegyenesben a PRT-7 felkészítése

Szöveg: Palotás Levente |  2009. június 12. 9:26

A kiképzési időszak utolsó hetét is elvégezte az Afganisztánba készülő 7. váltás állománya az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi bázisán. A következő héten már a felkészítés zárógyakorlatán kell bizonyítaniuk a katonáknak, hogy készen állnak az afganisztáni missziós feladatokra.

Ennek érdekében a kiképzési időszak utolsó napjaiban a Vay Ádám Kiképző Bázis már teljes mértékben úgy működött, mint az afganisztáni tartományi újjáépítési csoport „magyarországi megfelelője". A napi életet a kinti napirendhez hasonlóan alakították ki, az őr- és biztosító zászlóalj katonái folyamatosan, éjjel-nappal ellátták a tábor őrzés-védelmét.

A törzs is a kinti feladatoknak megfelelően tervezte és szervezte a katonák tevékenységét, a különböző projekteket és kivonulásokat. A tábort folyamatosan hagyták el az összekötő csoportok, járőrök és a CIMIC (Civil-katonai együttműködés) feladatokat végrehajtó konvojok.

1595888133
 

Természetesen az afganisztáni körülmények és nehézségek imitálásáról sem feledkezett meg a PRT-7 vezetősége. A felkészülők dolgát – a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központból érkezett – ellenerő szakasz nehezítette meg. A gyakorlás során számos különböző eseményre, incidensre kellett reagálnia és megoldást találnia a PRT-7 katonáinak.

1595888134
Például mi a teendő, ha tüntető csoport jelenik meg a kapunál vagy ha egy konvoj mellett házi készítésű robbanóeszköz lép működésbe, illetve ha kézifegyveres támadás éri a magyar oszlopot.

A kiképzés hatékonyságát fokozta a MILES lézeres szimulációs rendszer alkalmazása, amely lehetővé tette a személyi állomány, illetve a gép- és harcjárművek sérüléseinek imitálását, valamint a felkészülő katonák reakcióinak pontos nyomon követését.
A hét programját „színesítette" még az afgán választásokat biztosító szakasz 3 napos éles lövészete, akik szintén a PRT kiképzőzászlóaljjal készültek az elmúlt 3 hónapban. Az afganisztáni választások biztonságát elősegítő alegység már korábban kiutazik az országba és a választások eredményes lebonyolításáig maradnak.
Eredményes és rendkívül hasznos volt az elmúlt néhány nap a felkészülők életében.

A zárógyakorlat előtti utolsó hét mindenkinek lehetőséget adott, hogy komplex módon begyakorolja az eddig részeiben elsajátított ismereteket. Mindannyian megtapasztalhatták a bonyolult feladatok végrehajtása közben milyen sok buktató, nem várt probléma merül fel, amelyeket egymással szorosan együttműködve kell megoldaniuk.

1595888134
 

A heti munka alapján megállapíthatjuk, hogy az MH PRT-7 felkészültsége nagyon bíztató és a katonák megfelelnek azoknak a feltételeknek, amelyek megalapozzák a jövő heti zárógyakorlat sikeres teljesítését.