Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világjárvány a H1N1

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 12. 8:53

Az Egészségügyi Világszervezet világjárvánnyá nyilvánította az új influenzát. A WHO közölte tagállamaival, hogy a legmagasabb, hatos szintre emeli az új influenzával kapcsolatos készültség szintjét.

Döntése azt a tényt tükrözi, hogy földrajzilag széles területen elterjedt a betegség, de nem szükségképpen jelzi a kór fertőzőképességének mértékét. A bejelentés előtt az ENSZ egészségügyi szakosított szerve rendkívüli szakértői konferenciát rendezett az új (H1N1) influenzavírus terjedésének kérdéséről. 41 éve nem volt példa globális influenzajárványra.

A WHO alapszabálya meghatározza, mikor lehet a legmagasabb, hatos szintre emelni egy járvány veszélyességi besorolását. Akkor kerülhet sor ilyen lépésre, ha egy betegség emberről emberre való terjedésének mértéke tartós növekedést mutat az összlakosság körében több WHO-régióban.

Összesen hat WHO-régió létezik: Afrika, Amerika, a Földközi-tenger keleti medencéjének térsége, Európa Oroszországgal és Közép-Ázsiával, Délkelet-Ázsia, illetve a Csendes-óceán nyugati medencéjének térsége Ausztráliával.

A hatos fokozat kihirdetése még nem jelenti okvetlenül azt, hogy a betegség minden országban előfordul. Az Egészségügyi Világszervezet e lépése után is minden államnak magának kell felmérnie és besorolnia érintettségének mértékét. Ezért például Németországban, ahol már korábban nemzeti akcióterv készült a H1N1-járvány elleni küzdelemre, egyelőre semmi sem változik gyakorlatilag a WHO döntése nyomán.

Egy egyiptomi diplomata szerint az volt a Chan vezetésével tartott értekezlet fő megállapítása, hogy nincs egyetlen recept a járvány elleni küzdelemre, hiszen a különböző országoknak különféle a helyzetük.

1595888133