Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több nemzet tartalékosai tanácskoztak Svájcban

Szöveg: Ujházy László t. õrnagy |  2009. június 12. 8:29

A svájci Schaffhausenben tartotta soros rendezvényét a Gamingi Kezdeményezés (Gaminger Initiative – GI) szervezete. A kezdeményezés napjainkban 10 közép-európai tartalékos szövetség együttműködése, melyen természetesen a Magyar Tartalékosok Országos Szövetsége is részt vesz.

Hazánkat a Magyar Tartalékosok Szövetsége háromtagú küldöttsége képviselte: Takács Ferenc nyugállományú ezredes a Gamingi Kezdeményezés elnökhelyettese, Dr. Czuprák Ottó nyugállományú alezredes a MATASZ elnökségi tagja és a Gamingi Kezdeményezésbe akkreditált képviselője, valamint Ujházy László tartalékos őrnagy, a MATASZ korábbi elnökhelyettese.

A Gamingi Kezdeményezés (Gaminger Initiative – GI), korábban Gamingi Párbeszéd (Gaminger Gespräche – GG), napjainkban 10 közép-európi tartalékos szövetség együttműködése. A szervezet létrehozásának gondolata eredetileg 1989-ben merült fel Ausztria, Németország, Svájc tartalékos szövetségekben azzal a céllal, hogy segítsen a térség új demokráciáinak tartalékos szövetségek létrehozásában. 1990-ben, még a Varsói Szerződés megszűnése előtt, az alsó ausztriai Gaming kisvárosában tartották első konferenciájukat, egy festői szépségű karthauzi kolostorban. Innen kapta a nevét a szervezet.

Az alakuló rendezvényen Ausztria, Németország, Svájc mellett megjelentek a Cseh Köztársaság, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia képviselői. Később Horvátország, Lengyelország és Olaszország is csatlakozott.
Időről időre az óta is tartanak rendezvényeket Gamingban, valamint a szervezet más tagállamaiban. Kezdetben a hangsúly a térség új demokráciáiban a haderők demokratikus kontrolljának kialakításán volt. A programokon részt vettek a védelmi szférához kötődő országgyűlési képviselők illetve a védelmi minisztériumok tisztségviselői. Emellett látogatásokat tettek katonai szervezetekhez.

A szervezet törekszik az eredmények minél szélesebb körű megjelentetésére a médiában. A GI hathatós segítséget nyújtott néhány tagállam – így hazánk – tartalékos szövetségének felkészülni a teljes jogú CIOR (Confédération Interalliée des Officiers de Réserve – NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége) tagsághoz. A szervezet elnökét kétévente más tagállam adja. Jelenleg a szlovén Bojan Potoènik tartalékos ezredes a GI elnöke. A két alelnök a magyar Takács Ferenc nyugállományú ezredes és a német Peter Eitze tartalékos ezredes.

Schaffhausenben a téma az európai biztonságpolitika volt. A rendezvényen a Gamingi Kezdeményezés mind a tíz tagországa képviseltette magát.

A tanácskozás első napján a résztvevők az európai biztonságpolitikáról kaptak tájékoztatót egy biztonságpolitikai szakértőtől, majd egy katonatiszt perspektívájából hallhattak az európai katonai struktúráról. Az ebédszünet után a közös európai haderő mellett, és ellen érvelt egy-egy előadás. Ezt követően – május 8. alkalmából – megkoszorúztuk a második világháború áldozatainak emlékhelyét. Az este folyamán részt vettünk a helyi tartalékos szervezet közgyűlésén. A vacsorával egybekötött rendezvényen két újabb előadás hangzott el: a helyi szervezet képviselője méltatta a sajátos svájci tartalékos modellt, majd osztrák részről Christian Segur-Cabanac altábornagy ismertette a csádi béketámogató műveletet. A rendezvény másnapján az európai energiabiztonságról halhattunk érdekfeszítő előadást egy svájci szakértőtől, melyet kerekasztal beszélgetés követett melyen az előző előadón kívül további szakértők, politikusok vettek részt. Délután a tagállamok beszámolóit (országjelentéseit) hallgattuk meg. Magyar részről ismertettük a 2008. őszi Gamingi Kezdeményezés rendezvénye óta bekövetkezett változásokat. Ezt követően a szervezet elnöksége tartott zártkörű ülést. A délután további részében kulturális program, majd este díszvacsora következett.

A következő rendezvényre a németországi Bad Reichenhallban kerül majd sor 2009. szeptember 24-27. között. A Gaming II. témája a szervezet megalakulásának húszéves évfordulója lesz. Itt kerül sor az elnökség átadására Magyarországnak.

A globalizáció korában nem elégséges egy tartalékos szövetségnek pusztán nemzeti viszonylatokban gondolkoznia, tágabb összefüggésekben kell látnia saját szerepét, feladatait. Különös jelentősséggel bírnak a regionális együttműködések, amilyen a Gamingi Kezdeményezés. A regionális biztonság elmélyítése szempontjából ezek a szerveződések nagyban hozzájárulhatnak egy adott térség stabilitásához. Véleményünk szerint a rendezvény elérte célját. Sikerült árnyaltabb képet kapni az európai biztonság helyzetéről és tovább ápolni nemzetközi kapcsolatainkat a térség, szűkebb régiónk, országaival.

 

Balról jobbra: Dr. Czuprák Ottó nyugállományú alezredes a MATASZ elnökségi tagja és a Gamingi Kezdeményezésbe akkreditált képviselője, Takács Ferenc nyugállományú ezredes a Gamingi Kezdeményezés elnökhelyettese valamint Ujházy László tartalékos őrnagy a MATASZ korábbi elnökhelyettese.