Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szomália katonai invázióval fenyegeti Kenyát

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 12. 9:39

A szomáliai iszlamista szélsőségesek egyik vezetője invázióval fenyegette meg a szomszédos Kenyát, ha az nem csökkenti katonái számát a határvidéken.

A Dél-Szomália Kenyához közel eső egyes részeit ellenőrző Sabab milícia azzal gyanúsítja Nairobit, hogy támogatást nyújt a gyenge lábakon álló szomáliai központi kormánynak. Kenya a korábbi tapasztalatokból kiindulva fejlesztette föl véderejét a határ közelében, hogy megakadályozza fegyverek és emberek beáramlását.

“Nem tűrjük a kenyai agressziót. Mit keresnek a katonáik a déli városaink közelében? Lerohanjuk Kenyát, ha nem szünteti be a katonai mozgást a dél-szomáliai városok közelében. Katonáink átlépik a határt, és az ő országukban fognak harcolni" – jelentette ki a Sebab egyik vezetője, Abdikani Mohamed, az egy éve elfoglalt Kismaayo kikötőváros alkormányzója.

A Sebab a nyugati titkosszolgálatok szerint közel áll az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez, amely új bázist akar létrehozni Szomáliában. Egyes feltételezések szerint ennek az lenne a célja, hogy onnan vegye ellenőrzése alá az Ádeni-öblön és a Vörös-tengeren át vezető, létfontosságú nemzetközi hajózási útvonalat.