Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korai búcsú a nyugdíjba készülő parancsnoktól

Szöveg: Smidróczki Róbert |  2009. június 12. 9:40

Egészségügyi okok miatt, harmincnyolc évesen vonult nyugállományba Tamás László ezredes, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának parancsnoka. Az ezredest katonái mellett Benkő Tibor altábornagy a MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, illetve dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a lövészdandár parancsnoka búcsúztatta.

Kissé paradox módon egy szomorú hangulatú ünnepi állománygyűlésen vettek részt a dandár vezetői, illetve az 5/24. Bornemissza Gergely Feldertő zászlóalj katonái. Elbúcsúztatták Tamás László ezredest, a felderítő zászlóalj június 1-vel nyugdíjba vonuló parancsnokát.

A Honvédelmi Miniszter, az MH ÖHP parancsnok, a dandárparancsnok és a felderítő zászlóalj állománya által adományozott elismerések és ajándékok átadását követően az ünnepi beszédek következtek. Elsőként dr. Böröndi Gábor dandártábornok méltatta Tamás ezredes katonai életútját, illetve kivánt számára sok szerencsét a civil életben. Ezt követően lépett a pódiumra a búcsúzó ezredes, aki csak néhány másodperc szünet után tudott megszólalni.

“Nekem most nem itt kellene lennem, hanem Afganisztánban az embereim mellett!" – ezekkel a szavakkal kezdte mondandóját Tamás ezredes, aki elmondta, hiányérzete van, úgy érzi nem fejezte be küldetését.

A leköszönő parancsnok beszédét követően a katonák felállva tapsolták meg egykori parancsnokukat, amely gesztust Benkő Tibor altábornagy is kiemelt:

“Öröm látni, amikor a katonák ennyire kiállnak vezetőjük mellett, ugyanakkor fájdalom, hogy egy nagyszerű parancsnokot veszített a magyar honvédség."

A laktanyából távozó ezredesnek egykori katonái álltak díszsorfalat a laktanya udvarán.