Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célkeresztben az ugandai Szu-30-asok

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. július 28. 17:21

Az ugandai vezérkari főnök, Yoweri Museveni tábornok elismerte, hogy az ellenzékieknek igazuk van abban, hogy a kormánynak az infrastrukturális és egészségügyi beruházásokat kellene előnyben részesíteniük, ugyanakkor elmondta azt is, hogy a védelmi beszerzésekkel nem szabad megvárni a háborút.

A tábornok a légierő új gépeit, a Szu-30-asokat az Entebbe-ben található légibázison tekintette meg, és elmondta, hogy egy hosszú folyamat eredménye az, hogy a gépek végül megérkeztek az országba. Tavaly a parancsnok Oroszországba is ellátogatott, hogy megtekintse a gyárat, ahol a gépeket szerelik össze, ezt követően pedig egy hasonlattal élt: „50 évvel ezelőtt az embereknek két lehetőségük volt, ha ruhát szerettek volna vásárolni. Vagy a boltban található néhány ruhából kiválasztottak egy megfelelőt, vagy pedig a szabó megmérte őket, és egy új ruhát készített számukra. Tavaly augusztusban én Oroszországba utaztam, és az igényeimnek megfelelő új gépeket kaptam, melynek gyümölcsei most itt láthatóak."

Ezek után elmondta, hogy helyénvalónak tartja azokat a véleményeket, melyek szerint utakat, iskolákat, kórházakat kéne építeni fegyverkezés helyett, viszont a katonai beszerzésekkel nem lehet megvárni a háborút, előre be kell biztosítania magát az országnak. Az ellenzéki politikusok a beszerzéseket illegálisnak tartják, ugyanis elmondásuk szerint a kormány a parlament engedélye nélkül megcsapolta a központi bank tartalékait.

A közelmúltban átvett, első két Szu-30-ast már hadrendbe is állították az Entebbe légibázison.