Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Chávez lukasenkói segítséggel építi ki légvédelmét

Szöveg: Háború Művészete |  2008. március 31. 16:40

Venezuela Fehéroroszország segítségével kíván létrehozni egy légvédelmi rendszert, hiszen az egykori szovjet tagállamnak jó ajánlólevele van a légvédelem terén.

Még napjainkban is számos légvédelmi iskolát és létesítményt működtetnek. Két évvel ezelőtt Fehéroroszország 24 darab S-300-as rakétarendszert vásárolt Oroszországtól. Ezek a rakéták, melyek az 1980-as években jelentek meg, nagyban hasonlítanak az amerikai Patriot rakétákhoz. Súlyuk 1.8 tonna, hosszuk megközelíti a 8 métert, átmérőjük pedig fél méter. Hatótávolságuk eléri a 200 kilométert, és a több mint 30000 méteres magasságban lévő célpontok sem jelentenek akadályt a 120 kilogrammos robbanófejjel felszerelt rakétáknak.

Fehéroroszország és Oroszország összevonta légvédelmi rendszerét, hogy egy esetleges támadás során hatékonyan tudjanak fellépni az ellenséges erőkkel szemben.

2006-ban Venezuela elkezdett érdeklődni az S-300-as rendszerek után, valamint megrendelt egy Tor M-1-et, melynek maximális hatótávolsága 12 kilométer, és csupán 6000 méteres magasságig hatékony. Ezt a típust főként a közvetlen légi támogatást nyújtó repülőgépek (A-10, F-4, F-16, F-18) semlegesítésére használják. A fehéroroszok hatékony segítséget nyújthatnak Venezuelának a rakéták beállításában és működtetésében, továbbá a kommunikációs rendszerek kiépítésében is.