Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Chinook helikopterekkel erősítenek a törökök

Szöveg: Háború Művészete |  2008. május 13. 11:01

CH-47F Chinook nehéz-szállító helikoptereket kíván vásárolni Törökország, hogy ezáltal is erősítse a szakadár kurdok elleni fegyveres konfliktusba egyre inkább belebonyolódó haderejét. A zömmel zord hegyvidéki, illetve félsivatagos terepen zajló hadműveletekben nagy hasznát vennék a korszerű és strapabíró, amerikai gyártmányú forgószárnyasoknak.

A már veterán típusnak számító, a vietnámi háborúban is bevetett, jól bevált Chinook tandemrotoros forgószárnyasok sokadik virágzásukat élik. A teljesen új konstrukciók kifejlesztése helyett immár sokadszorra ismét a régi CH-47-esek alapjaira épülő felújítást, modernizálást választották. Az új változat, mely a CH-47F típusjelzést kapta, már a Boeing cég St. Louis-i üzemében készül. 

Az Amerikai Hadsereg (U.S. Army) repülőcsapatainak szállítóhelikopter modernizációs programja hívta életre ezt az új alváltozatot, mely egyre több exportsikert is elér. Új, Honeywell T55-GA-714A típusú hajtóművet kapott, ráadásul a teljesen új konstrukciójú törzs szerkezet nagyobb teherbírást és hosszabb élettartamot tesz majd lehetővé, a megnövelt üzemanyag kapacitás pedig nagyobb hatósugarat eredményez. Természetesen az elektronikai rendszerek is megújulnak, többek között teljesen átalakított, korszerű kijelzőkkel ellátott pilótafülkét is kapott a Chinook.

A törökök által is preferált CH-47F képes akár 426 km távolságra elszállítani 10 tonna terhet, vagy 55 felfegyverzett katonát. Éppen ezen képesség hiányzik leginkább a török haderőnek, hiszen eddig csak a jóval kisebb UH-60-asokat tudták bevetni. A kurd gerillák elleni harcban egyre nagyobb szükség van a harci és a szállító helikopterekre, mivel ezek a hegyvidéki területeken sokkal hatékonyabban tudják támogatni a szárazföldi csapatok harcait, mint a nagysebességű harci repülőgépek.
A CH-47F-ek ára azonban nagyon magas, egy példány a különböző felszerelésekkel együtt akár 45 millió dollárba is kerülhet.

Címkékhelikopter