Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kézigránátok a padláson

Szöveg: Szűcs László |  2008. május 13. 16:09

A tizenkilencedik héten, azaz május 5–11-e között 58 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül 22 esetben a tűzszerészeknek soron kívül kellett intézkedniük. Idén eddig egyébként 873 bejelentést kaptak – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegvezető-helyettese.

Május 6-án a Heves megyei Gyöngyösorosziból érkezett a jelzés a tűzszerészekhez, hogy a polgármesteri hivatal udvarán, földmunkálatok közben, vélhetően a II. világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A járőr – Érsek János őrmester vezetésével – a helyszínen egy darab 76 milliméteres repeszgránátra bukkant, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisített.

Másnap Gyöngyösre siettek a honvédség tűzszerészei, mivel azt a bejelentést kapták, hogy az épülő kálvária templomnál több, veszélyes szerkezetet is találtak a munkások. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezette járőr a helyszínen négy darab 76 milliméteres páncélgránátot és egy, 76 milliméteres repeszgránátot azonosított. A szerkezeteket nem lehetett elszállítani, így a közelben megsemmisítették őket.

Ugyancsak Lakatos Sándor törzsőrmester és „csapata" kapta a feladatot május 9-én, hogy nézzem meg egy sátoraljaújhelyi bejelentést. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város egyik Kertész utcai családi házának udvarán ugyanis több kézigránátot találtak az ott lakók. Azt sajnos nem tudták megmondani, hogy a robbanószerkezetek miként kerültek a tetőtérbe. A három gránátot – köztük egy különösen veszélyes, magyar gyártmányú Vécsey-kézigránátot – a tűzszerész járőr a helyszín közelében kijelölt biztonságos helyen megsemmisítette.

Május 9-én, a főváros XVII. kerületébe, a Czeglédi Mihály utcába hívták a honvédség tűzszerészeit. Az itt található, régebben bezárt étteremben ugyanis több, világháborúból visszamaradt 7,62 milliméteres gépkarabély lőszert találtak – ezeket a tűzszerész járőr a központi gyűjtőhelyre szállította.

Ugyancsak május 9-én, Budapesten, a XII. kerületben, a Jagelló utcában lévő egyik lakókocsi alatt bukkant világháborús lövedékre egy ott lakó. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezette járőr az 50 milliméteres aknagránátot a központi gyűjtőhelyre szállította.