Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Jó ez a víz, csak kevés benne a meleg!”

Szöveg: Szűcs László |  2008. május 13. 17:08

Nem volt szerencséjük azoknak a horgászoknak, akik május 13-án próbáltak meg halat fogni Szentes határában, a Kurca folyó partján. A kapást nemcsak a víz fölött alig néhány méterrel lebegő terepszínű helikopter ijesztette el, hanem a forgószárnyasból kiugráló, sárga mentőmellényes katonák is.

Így hát a legtöbben rövid időn belül össze is szedték felszerelésüket
és csendesen odébbálltak. Néhányan azonban kíváncsiak voltak arra a
bemutatóra, amelyet a honvedelem.hu is megtekintett.

Egy jó felderítőnek földön, vízen és levegőben egyaránt meg kell állnia helyét! Mindez akár a felderítő katonák egyik alapszabálya is lehetne. A mondatot azonban most Tamás László alezredestől a debreceni Bocskai István lövészdandár 5/24-es Bornemissza Gergely felderítő-zászlóaljának parancsnokától hallom. Mégpedig Szentes határában, a Kurca folyó partján.
A felderítő katonák ugyanis itt hajtják végre vízi gyakorlatukat, amelyet Black River 2008 fedőnévvel láttak el. A „kód" találó, a partról nézve ugyanis a Kurca vize valóban fekete…

1595876405
– Felderítők a fekete folyóban – néz rám mosolyogva az egyik egyenruhás, miközben élénk-narancsságra színű mentőmellényt viselve éppen megmártózni készül a vízben. Az elöljárók ugyanis utasításba adták: csak az szállhat fel a helikopterre, aki előtte hozzászoktatta testét a kellemesnek éppen nem mondható vízhőmérséklethez.

– A következő néhány percben azt látjuk majd, hogy miként kell szabályszerűen elhagyni a víz fölött egy forgószárnyast – tájékoztat Tamás alezredes, miközben a vízpartról egyre furcsább hangok érkeznek felénk: halk sikoltások, rövidebb-hosszabb káromkodások.

– Jó a víz, csak kevés benne a meleg! – mondja az egyik bőrig ázott katona miközben kikecmereg a vízből. Társa félreérthetetlenül mutatja, hogy pontosan milyen hideg a folyó…

Persze nincs idő viccelődni. A közelben lévő helikopter rotorja már forog, készülődik a felszállásra. A nyolc csuronvizes katona pedig futólépésben közeledik felé. Az MH 86. Szolnok Helikopterbázisról érkezett Mi–8-as helikopter nyitott tehertér ajtóval emelkedik a magasba, majd néhány pillanat múlva eltűnik a szemünk elől. Pár perc és már a folyó felett látjuk újra, alig három-négy méter magasan, szinte a vízen siklik, miközben megközelíti a kijelölt ugrózónát. A felderítők egymás után ugranak ki a gépből, hatalmasat csobbannak a vízben, a partot pedig beteríti a forgószárnyak keltette szél és a vízpára.

Amíg a „lubickolók" a part felé evickélnek, a helikopter ismét leszáll, s újabb csoport mászik a fedélzetre.

1595876405

– Nem az volt a legfontosabb cél, hogy a katonák vízbe ugorjanak, hanem az, hogy a vízen is el tudják látni szakfeladataikat. Ennek gyakorlása pedig nem megoldható egy tanmedencében, hiszen ott nincsen nád, sár, sőt a jégeső sem veri el a tábort, mint a múlt héten – mindezt már Kovács József dandártábornoktól, a debreceni alakulat parancsnoka mondja, aki személyesen is kíváncsi volt „fiai" vízi kiképzésére. A tábornok egyébként elégedett a látottakkal, s mint hangsúlyozza: a gyakorlat levezetési tervének elkészítése során arra is ügyeltek, hogy a felderítő csoportok olyan feladatokat is kapjanak, amelyek „élesben" csak egy esetleges missziós alkalmazás során merülhetnek fel.

– A gyakorlaton összesen hét felderítő csoport vesz rész – tudom meg Nyíri Sándor őrnagytól, a felderítő zászlóalj törzsfőnökétől, a gyakorlat vezetőjétől, aki elmondja azt is, hogy a mostani feladat egy három napig tartó záró gyakorlat „első epizódja". A partot érés után a felderítő csoportok ugyanis megkezdik a számukra előírt feladatok végrehajtását. Ezek között járőrtevékenység, objektum-, útvonal-, és irányfelderítés, a társak vízből történő kimentése, vízi átkelés rögtönzött és rendszeresített eszközökkel, valamint rajtaütéskor folytatott tevékenység is szerepel.

1595876405

A gyakorlat egyébként a pünkösdöt megelőző héten kezdődött, egyéni és csoport szintű felkészítéssel. Az ott tanult ismeretekből kell most – a május 13–15-e között tartó – záró gyakorlaton számot adniuk a zászlóalj katonáinak. Akikhez a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem végzős, felderítő szakos hallgatói is csatlakoztak. Õk – összesen öten – a csoportok vezetését látják el. Mindez különösen azért jó lehetőség számukra, mert tiszté avatásuk után hasonló beosztásba kerülnek majd a zászlóaljnál.

A Black River 2008 gyakorlat sikeres végrehajtását egyébként nemcsak a szolnoki helikopteres alakulat segíti – árulja el Tamás László alezredes. A két hetes gyakorlat alatt a debreceni felderítők a szentesi laktanyában laknak – már amikor nem a terepen töltik az éjszakát. A vízi átkelések műszaki biztosítását pedig az ugyancsak debreceni dandár alárendeltségében lévő, ám Hódmezővásárhelyen művelettámogató műszaki zászlóalj katonái adják. Nem lesz másképp júniusban sem, amikor folytatódik a felderítők vízi kiképzése. Ekkor azonban már műszaki felderítési feladatokat gyakorolnak majd. A zászlóalj parancsnokától megtudom: az alegység idei legfontosabb feladata a csoport és raj szintű összekovácsolás. Mindez a Bevetési Irány 2008 gyakorlaton csúcsosodik majd ki. A katonák ekkor ugyanis úgynevezett felderítő-tűztámogatási gyakorlatot hajtanak végre. Mégpedig ráépülve a lövészzászlóalj harccsoportjának éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatára.

További képek:

1595876405
1595876406
1595876406

Fotó: Galovtsik Gábor