Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Clinton: a NATO-csúcs előtt létrejöhet az amerikai-afgán megállapodás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 23. 14:43

Még a május végi NATO-csúcs előtt megszülethet az amerikai-afgán megállapodás a stratégiai partnerségről – erről beszélt március 21-én, szerdán Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

„Nagyon szeretnénk abban a helyzetben lenni, hogy vagy a chicagói csúcs előtt, vagy az alatt aláírhassuk ezt a megállapodást, és úgy gondolom, hogy jó úton vagyunk efelé" – jelentette ki Clinton, miután fogadta Zelmai Raszul afgán külügyminisztert.

Az amerikai és az afgán kormány tisztségviselői hosszú távú megállapodáson dolgoznak, amely rögzítené az együttműködés kereteit a 2014 utáni időkre, amikor az amerikai harcoló alakulatok zöme már elhagyta az országot.

Az egyeztetésekre árnyékot vetettek az utóbbi hetek súlyos incidensei, a bagrami koránégetés és a 16 kandahári civil lemészárlása, amelyet feltehetően egyetlen amerikai katona követett el.

A feleknek mégis sikerült megállapodniuk abban, hogy egy jelentős börtön, az amerikaiak által fenntartott bagrami börtön feletti az afgán hatóságok veszik át az ellenőrzést. A végső egyezség megkötése érdekében arról kellene még állapodni, hogy az Afganisztánban harcoló erők hagyjanak fel a helyiek otthonainak éjszakai lerohanásával.

Clinton a Raszullal közösen megtartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy a kérdésben az elmúlt hetekben jelentős haladást sikerült elérni.

„Várjuk, hogy véglegesíthessük az úgynevezett éjszakai rajtaütésekről szóló megállapodást. Ezek bonyolult dolgok, de megoldjuk őket. Megnyitjuk az utat a stratégiai partnerségről szóló megállapodás előtt" – jelentette ki az amerikai diplomácia vezetője .

Clinton hangsúlyozta, hogy „az ajtó továbbra is nyitva áll" a tálibokkal folytatandó tárgyalások előtt, amennyiben a militáns iszlamista szervezet lemond az erőszakról, szakít az al-Kaida terrorszervezettel és elfogadja az afgán alkotmányt, amely egyebek között védelmezi a kisebbségek és a nők jogait.

Az amerikai-tálib kapcsolat a kandahári mészárlás után és részben amiatt szakadt meg, hogy a felek a Katarban folytatott egyeztetéseik során képtelenek voltak megállapodni a fogolycserében. Az amerikai külügyminiszter szerint kormánya továbbra is elkötelezettje annak, hogy a több mint egy évtizede zajló háborút politikai megállapodással zárják le.

„A tálibokon áll, hogy mit tesznek. Mi világosan megmondtuk, hogy készek vagyunk a tárgyalásokra és az ajtó nyitva áll, hogy az afgánok tárgyalni tudjanak egymás között" – mondta Clinton.

A külügyminiszter rámutatott, hogy Barack Obama elnökkel egyetemben „személyesen is nagyon fájlalja" a kandahári civilek lemészárlását, és hogy az incidens sem az Egyesült Államok, sem az amerikai nép valóját nem képviseli.

Az Afganisztánnal határos Pakisztánnal kapcsolatban Clinton hangot adott annak a hivatalos amerikai álláspontnak, hogy Washington és Iszlámábád közös érdeke a terrorizmus elleni harc. Mint mondta, az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy „az őszinte, konstruktív és kölcsönösen hasznos" kapcsolatot tartson fenn Pakisztánnal.