Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatmunkára, bajtársiasságra ösztönözték a táborlakókat

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2022. június 30. 11:12

A székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred honvédelmi táborának zárónapja is bőségesen tartogatott meglepetéseket a résztvevő fiatalok számára, akiken cseppet sem látszottak a fáradság jelei: fitten, erejük teljében vették az akadályokat.

_CSL9338

A fiatalok ezúttal csoportokra bontva, rajonként vettek részt a különböző feladatokban. A szituációs lövészeten - airsoft fegyverekkel - felbukkanó célokra kellett tüzelniük, de kúszófolyosó, rönkcipelés, tájoló használatával végrehajtandó navigációs feladatok, kézigránátdobás, gumigörgetés és egy ötven kilogrammos súly elhúzása is várt rájuk. S ha mindez nem lett volna elég, a gyerekek egy szabadulószobában is megmutathatták kreativitásukat.

A feladatok jellege arról tanúskodott, hogy sokszor nemcsak a gyorsaság és a fizikai erő számított, hiszen mit sem ér logikus gondolkodás, rafinéria nélkül. Mindenki adott valamit a „közösbe” saját erősségéből: míg egyikük szellemi tudását, mások fizikai felkészültségüket.

_CSL9251

„A táborban olyan dolgokra készítettek fel, amelyeket normál körülmények között, egy szobában ülő tizenéves gyerek nem tapasztalhat meg” – fogalmazott a tizenhat éves, Szegedről érkezett Böszörményi Csilla. Neki osztálytársa ajánlotta a programot, amin kapva kapott, mert mindig is kíváncsi volt a katonai életre. Csillának leginkább a sorverseny és a kötéllel, épületről történő ereszkedés mozzanata ,,imponált”. Ő maga igazi maximalista és mindent megtesz azért, hogy csapatának a legjobb legyen. Úgy érzi, ha csak egy picivel többet ad a közösbe, az már javíthat az összhangon és az eredményen. „Itt megtudhattuk milyen csapatban dolgozni, együtt mozogni és bíztatni a másikat” – tette hozzá Csilla, aki bátran ajánlja kortársainak a tábort, mert olyan feladatokkal találkozott, amelyek az önálló gondolkodásra, megoldásra sarkallják az embert.

_CSL9330

„Nagyon jól éreztem magam. Mindenki tisztelettel beszélt hozzánk. Persze, ha hibáztunk, az következménnyel járt, de utólag belegondolva, mindegyiket megérdemeltük” – utalt a nem várt fekvőtámaszokra a Győrhöz közeli Nyúlról érkezett Máthé Lajos Dániel. A fiatal rendészetről jelentkezett át honvédelmi fakultációra a győri Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikumban, mert sokkal jobban vonzotta a honvédelem. Számára a legtetszetősebb feladat az volt, amikor gumiabroncsokkal, kötél segítségével, vízen keltek át a Velencei-tó egyik öblében. „Nem bántam meg! Élveztem a tábor minden percét” – ecsetelte Lajos, aki tizennyolc évesen tudatosan készül az altiszti pályára. Mint mondta: a területvédelmi és a különleges műveleti katonák feladatai vonzzák leginkább. „Motivál, hangulatba hoz minden, ami a honvédséggel kapcsolatos” – nyilatkozta a diák, akinek barátai java része is egyenruhás szeretne lenni.

Az utolsó feladatok végrehajtását követően – már szülői részvétel mellett – bakanótát fújva érkeztek a táborlakók a díjátadó helyszínére, ahol a fiatalok kiképzői – többek között Sárfi Tamás főhadnagy, táborvezető – foglalta össze az eltelt hét tapasztalatait. Mint azt a segítők kiemelték, a tábor végére a csapattagok összeszoktak és egymást segítették, ahol csak tudták. Rájöttek, hogy a közös gondolkodással, kreativitással megkönnyíthetik saját életüket is. Azzal, hogy feltalálták magukat a honvédségen belül, a civil világban is könnyebbé tehetik dolgaikat. Emellett a honvédelmi tábor a szülői tiszteletre, az otthoni segítségnyújtásra is motiválta az ifjú csapatot: arra, hogy ,,megfogják a munka végét”, csak azután jöhet a játék és a kikapcsolódás.