Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatérnek az égi lovagok

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: CISM és a Magyar Honvédség Ejtőernyős Válogatottja |  2022. június 30. 9:58

Ma érkezik haza a Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottja az ausztriai Güssingből, a Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM) által szervezett 45. Nemzetközi Katonai Ejtőernyős Világbajnokságról. A tíz napos versenysorozaton katonáink - akik egyben a magyar nemzeti válogatottjaként hazánk képviseletében versenyeztek - méltán büszkeségre okot adó eredményekkel zárták a széleskörű nemzetközi megmérettetést.

eje vb 03

A magyar csapat tagjai – Bánszki Tamás százados (MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis) , Varga Tamás és Hirschler Gábor zászlósok (MH 86. Szolnok Helikopterbázis), Gőgös Péter főtörzsőrmester (MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis), valamint Hirschler Bence tizedes (MH 86. Szolnok Helikopterbázis) – a meghírdetett három versenyszámból kettőben indultak: a csapat célbaugrásban, míg Bánszki Tamás százados stílusugrásban is megmérettette magát.

A világbajnokságon részt vett 29 nemzet közül válogatottunk a versenyszámban elinduló huszonöt célbaugró csapat között az előkelő, 8. helyezést érte el (csak emlékeztető gyanánt, a tavalyi katari világbajnokságon csapatunk a tizenötödikként ért célba!). E versenyszámban a dobogó legfelső fokára a németek léphettek fel, a második helyezést a csehek érték el, míg a harmadikok - rendkívül izgalmas és az utolsó pillanatig kiélezett versenyben - a franciák lettek. Mindemellett a kategóriában induló 135 versenyző között Bánszki Tamás százados és Hirschler Gábor zászlós - azonos elért pontszámmal - közösen osztoznak a 17. helyezésen. Kiemelendő, hogy Bánszki százados a már említett eredményeken túl egyéni stílusugrásban a 18. helyen végzett, így az egyéni és csapateredmények összesítésében a nemzetek indulói között végeredményben a 13. helyen zárt.

A magyar válogatott tagjainak egyöntetű véleménye, hogy a csapat legfiatalabb ernyőse, Hirschler Bence tizedes eredményei és hozzáállása alapján felettébb ígéretes és stabil versenyzője lehet a magyar válogatottnak, így biztató jövő elé nézhet és stabil alapját képezi az utánpótlásnak.

eje vb 15

A világbajnokság kapcsán a magyar versenyzők kiemelték, hogy az osztrák házigazdák egy kifejezetten jól szervezett, barátságos hangulatú versenyt rendeztek. Ami pedig még nagyobb öröm hazánk számára, hogy a bajnokság szakmai zárásakor hivatalosan is elfogadták Magyarország jelentkezését a 2024-es katonai ejtőernyős világbajnokság megrendezésére, így már kijelenthető: két év múlva hazánk lesz a CISM Nemzetközi Katonai Ejtőernyős Világbajnokság házigazdája. Emellett a jelenlegi versenyeken is bírói feladatokat ellátó Kollár Gábor őrnagy (MH 86. Szolnok Helikopterbázis) a magyarországi világbajnokság főbírójának helyettesi pozícióját is megkapta.

A magyar válogatott tagjai az ausztriai versenyen elért eredményeik kapcsán kijelentették: néhai bajtársuk, a maga mögött fájó űrt hagyó Gál Szabolcs főtörzsőrmester emlékére is ugrottak.

A világbajnokság részletes eredménytáblázata és további képek a rendezvény hivatalos oldalán érhetők el.

Kapcsolódó cikkek