Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csaták néma tanúi

Szöveg: Polgár Balázs |  2011. november 7. 13:26

„… a halál árnyékának völgyében járok…” − ezzel a címmel rendezett tudományos konferenciát a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) november 4-én. A HM HIM „Csaták néma tanúi” című konferenciasorozatának mostani témája a magyarországi hadisírkutatás volt.

A hadtörténeti régészet a történelem- és a régészettudomány határán elhelyezkedő tudományág, melynek négy fő irányzata van: védelmi létesítmény-, csatatér-, roncs- és hadisírkutatás. Az 1980-as, 1990-es években gyors módszertani fejlődésnek indult, napjainkra tudományággá vált.

A november 4-i konferencián az előadások sorát Király Ágnes (ELTE BTK) nyitotta meg, aki a Pusztataskony határában feltárt kora vaskori tömegsírok interpretációs lehetőségeit mutatta be. Ezt követően Nádorfi Gabriella (Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága) a szabadbattyáni római kori tömegsírok feltárását ismertette. Pusztai Tamás (Herman Ottó Múzeum) a muhi 4062-es számú sírról és annak leleteiről tartott előadást. Maráz Borbála (Budapesti Történeti Múzeum) a Mohácsi Történeti Emlékpark területén 1975-ben feltárt, az 1526. évi mohácsi ütközethez kötött tömegsírok kutatását ismertette. Gallina Zsolt (Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága) a 2003-2004. év folyamán a Somogy megyei Fonyód-Fehérbézsenynél megásott török kori tömegsírokról beszélt.

A második tematikus blokk első előadója Berecz Mátyás volt, aki a hatvani honvéd tömegsír kálváriájáról és feltárásáról szólt. Tóth Zsolt (HM Hadisírkutató és Társadalmi Kapcsolatok Osztály) az első világháborús fronttemetésekről és a „Nagy Háború" alatt, illetve a két világháború között végzett exhumálásokról számolt be. Kővári Ivett (Herman Ottó Múzeum) és Polgár Balázs (HM HIM) a Fejér megyei Pettend szovjet tömegsírjának feltárását és az antropológiai kutatások eredményeit mutatta be. Végezetül Kovács László (Régészeti Intézet) Petőfi Sándor őrnagy és Gyóni Géza zászlós sírjának összetett problematikáját elemezte.

Fotó: Szikits Péter (HM HIM)