Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cserélik a fűtőelemeket a nukleáris meghajtású cirkálóban

Szöveg: Háború Művészete |  2008. október 31. 9:10

Oroszországban jelenleg is zajlik a Kirov-osztályba tartozó Admiral Nakhimov csatacirkáló felújítási és újbóli üzembe helyezési munkálata. 

A norvég Barents Observer értesülései szerint a Szeverodvinszkben található Szevmash hajógyárban már megkezdték a nukleáris reaktorok fűtőelemeinek a cseréjét is, így vélhetően a nagy harcértékű hajó hamarosan újra az orosz haditengerészet szolgálatába állhat.
A globális nagyhatalmi státuszát visszaszerezni kívánó Oroszország számára nagy jelentőséggel bír a hajó feltámasztása.

A jelenleg is aktív, az Északi Flotta állományába tartozó Nagy Péter nevű csatacirkáló testvérhajóját 1983-ban kezdték el építeni, és 1988-ban állították először hadrendbe, az 1990-es évek végén azonban pénzhiány miatt ideiglenesen kivonták a szolgálatból. 1999-óta áll Szeverodvinszkben, várva sorsa jobbra fordulását.

Jelenleg teljes felújításon és modernizáláson esik át, ennek során kicserélik az elektronikai rendszereit és korszerűsítik a fegyverzetét is. Az eddigi Granit rakéták helyett például több és modernebb Onyx elnevezésű rakétákat kap a flotta új büszkesége.
A hajó meghajtásáról két nukleáris reaktor gondoskodik, ezek fűtőelemeinek cseréjét kezdték most meg más gyárakból érkezett szakemberek bevonásával.

1595881292