Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz évig épült – most kihajózott

Szöveg: Háború Művészete |  2008. október 31. 9:21

Október végén megkezdte átadás előtti tengeri próbáit az orosz Akula II-osztályú, Nerpa névre keresztelt nukleáris meghajtású támadó tengeralattjáró.

A dolog érdekessége, hogy az egység építését még 1991-ben kezdték meg az egyik, Oroszország távol-keleti területén fekvő hajógyárában, de pénzhiány miatt a 90-es években felfüggesztették, így csak most sikerült befejezni. A tengeralattjáró azonban feltehetően nem is az orosz flottát erősíti majd, hanem az indiaiak fogják lízingelni 650 millió dollárért tíz éven keresztül.

Először 2002-ben röppent fel a hír arról, hogy a regionális nagyhatalmi státuszra törő India fontolgatja egy vagy két nukleáris tengeralattjáró beszerzését Oroszországtól. Később – ezt az elképzelést megerősítő – információk láttak napvilágot arról is, hogy indiai tengerésztiszteket és magas rangú parancsnokokat figyeltek meg az orosz tengeralattjáró-építő üzemekben.

Az indiai sajtó szerint a flotta már 2009-ben megkaphatja a most elkészült orosz gyártmányú egységet, mely az Akula II-es osztályba tartozik.

A nagy harcértékű, manőverező robotrepülőgépekkel és torpedókkal felszerelt mozgékony Akula II-es tengeralattjáró a sikeres Akula I-esek módosított, továbbfejlesztett verziója.

A hajónak állítólag már indiai neve is van, INS Chakra néven szolgál majd.

Amennyiben India megkapja ezt a nagy harcértékű tengeralattjárót, akkor flottája – kiegészülve a szintén Oroszországtól megvásárolt Kijev-osztályú átalakított repülőgép-hordozóval – a legerősebb lesz a térségben, komoly előnyt szerezve még Kína ellenében is.