Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csillagok és sávok – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. január 17. 9:24

Idén lesz tizenhat éve, hogy először szerepeltek nyilvános rendezvényen a II. Világháborús Amerikai Katonai-Polgári Hagyományőrző és Rövidfilmkészítő Egyesület tagjai. Ez idő alatt sok minden változott: az egyenruhák és a felszerelések hitelesebbé váltak, számuk egyre nőtt, miként a tudásbázis is jelentősen gyarapodott. A csapat igazi ereje, a bajtársiasság és az összetartás azonban mindvégig változatlan maradt.

MH_2021_január_borító

Az alapítók első találkozása és az akkor, tehát immár másfél évtizede kialakult speciális gyűjtői szenvedély olyan mozi- és tévéfilmes sikerprodukciókhoz köthető, mint a Ryan közlegény megmentése vagy Az elit alakulat; ezek – mint utóbb kiderült – a felszereléseket illetően néhol ugyan pontatlanok voltak, mégis a mai napig alapműveknek számítanak. Bár eleinte sokan feltételezték az alapítói szándék kapcsán, hogy egy kiválasztott nemzet hadseregének bemutatása egyúttal politikai, netán ideológiai állásfoglalás is, valójában azonban egészen más okok motiválták a csapat tagjait: a korabeli amerikai hadsereg felszereléseinek praktikussága, előremutató megoldásai, s persze nem utolsó sorban az a dicséretre méltó kultusz, amit egy nemzet a saját katonái körül életben tart. Mindemellett az egyik legfőbb célkitűzésüket már az egyesület jelmondata is kifejezi: Tisztelegni a katonahősök emléke előtt – hovatartozásuktól függetlenül. Ebből adódóan a csoport tevékenységének fontos részét képezi a háborús emlékhelyek méltó – a korabeli amerikai és brit szabályzatok előírása szerinti – megkoszorúzása, legyen az magyar vagy külföldi katonák mementója.

Már a kezdetektől nagy könnyebbséget jelentett számukra az a tény, hogy – például a magyar egyenruhákkal és felszerelésekkel ellentétben – hazánktól nyugatra egy egész iparág állt rá a korabeli katonai viseletek, felszerelések újragyártására. Így aztán az öltözetektől a legapróbb kiegészítőkig mindent meg lehet vásárolni újonnan mindabból a készletből, amelyeket annak idején G.I. Joe (General Issue – rendszeresített kiadás, az amerikai katona korabeli gúnyneve) az önkéntes jelentkezés vagy a sorozás után megkapott az államtól.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 15-én megjelent számában!