Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csúcsegyeztetés a START utódjáról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 24. 7:05

Mike Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke Moszkvában tárgyalt Nyikolaj Makarov orosz vezérkari főnökkel és a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló START-szerződés számos kérdésében megállapodásra jutottak – közölte az orosz védelmi minisztérium sajtóosztálya.

A START-szerződésre vonatkozóan abban maradtak, hogy szakértői szinten folytatják a tárgyalásokat. Emellett szó volt a kétoldalú együttműködés idei terveiről is.

Mike Mullen csütörtökön érkezett Moszkvába James Jones amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kíséretében, hogy orosz kollégáikkal megvitassák a START-szerződés még nyitott kérdéseit.

Washingtonban már pénteken úgy nyilatkozott a nemzetbiztonsági tanács sajtótitkára, hogy a megbeszéléseken jelentős haladást értek el, s hogy Jones találkozott Dmitrij Medvegyev államfővel is, akivel a START mellett az Afganisztánnal és Iránnal összefüggő biztonsági kérdésekről tárgyalt – idézte az orosz Interfax hírügynökség.

A múlt héten William Burns és Rose Gottemoller amerikai külügyminiszter-helyettesek tárgyaltak Moszkvában. Rose Gottemoller vezeti az amerikai küldöttséget a START-szerződésről Genfben folyó tárgyalásokon.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken szintén úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalások februárban Genfben folytatódnak.