Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csúcstechnológia a légvédelem szolgálatában

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. november 30. 16:38

A szerződés értelmében a világ egyik legkorszerűbb, földi telepítésű légvédelmi rakétarendszerével fogunk rendelkezni 2023-tól – mondta Korom Ferenc vezérezredes november 30-án, Budapesten abból az alkalomból, hogy a Magyar Honvédség aláírta a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégek által fejlesztett légvédelmi rakétarendszerek vásárlásáról szóló szerződést.

LALA3573

A Honvédelmi Minisztériumban írták alá hétfőn a NASAMS földi telepítésű légvédelmi rakétarendszerek vásárlásáról szóló szerződést. Az eseményen elhangzott: mérföldkőnek tekinthető az új haditechnikai eszközök beszerzése, hiszen a NASAMS a négy évtizede hadrendben lévő, orosz KUB rakétarendszert váltja le, így a légvédelmi képesség a 21. század kihívásainak megfelelően egészülhet ki a legmodernebb haditechnikai eszközökkel.

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka az aláírás alkalmából elmondta: a Magyar Honvédségnek nemcsak a pandémiás helyzettel, hanem a biztonsági fenyegetettségekkel is számolnia kell. Rámutatott, hogy bár a honvédség elsődleges feladata a magyar emberek biztonságának megvédése, nem szabad feledni, hogy a magyar légtér egyben NATO-légtér is, Magyarország pedig – a szövetség tagjaként – azért is felelősséggel tartozik. Korom vezérezredes hangsúlyozta, hogy a légtérvédelem komplex rendszer, így nem elég, ha a Magyar Honvédség korszerű harcászati repülőgépekkel rendelkezik, a légtérvédelemhez szükségesek a korszerű radarok és a modern, földi telepítésű légvédelmi rakétarendszerek is. „A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében elkezdtük a harcászati repülőgépek modernizálását, a képességeik növelését, a légvédelmi rendszerhez hamarosan korszerű radarokkal rendelkezünk, a most aláírt szerződés értelmében pedig a világ egyik legkorszerűbb, földi telepítésű légvédelmi rakétarendszerével fogunk rendelkezni 2023-tól” – mondta hozzátéve, hogy az új légvédelmi rendszerrel a Magyar Honvédség hosszú időn keresztül tudja garantálni Magyarország, a magyar légtér és a magyar emberek biztonságát.

LALA3619

A NASAMS rakétarendszer szerződéskötése körüli pozitív tapasztalatok miatt a két fél hosszútávú együttműködési nyilatkozatot is aláírt. A dokumentumot Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos látta el kézjegyével. Mint mondta, a két ország kapcsolatában is mérföldkő lehet a szerződés aláírása. „A Kongsberg vállalattal az együttműködés a kétezres évek elejére nyúlik vissza. Az egész vállalatról elmondhatjuk, a nagykövete lehet a közös kooperációnak a két nemzet között. Várjuk vissza a cég képviselőit, hogy új projekteket kezdhessünk el. Hiszünk abban, hogy a közös munka mélyíteni fogja a két nemzet barátságát” – mondta Maróth Gáspár nemzeti fegyverzeti igazgató.

LALA3581

Kjetil Reiten Myhra, a Kongsberg vezérigazgató-helyettese elmondta: a mai aláírás egy hosszú tárgyalási folyamat eredménye a magyar kormányzat képviselőivel. Mint fogalmazott, azt, hogy a Magyar Honvédség a NASAMS komplex légvédelmi rendszert választotta, a cég maga is mérföldkőnek tekinti. Elismerését fejezte ki azért az elkötelezettségért és szakmai hozzáértésért, amelyről a Magyar Honvédség a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során tanúsít. Hozzátette: Magyarország a hatodik olyan NATO-tagállam lesz, amely ezt a fegyverrendszert használja, a Kongsberg pedig várakozással tekint a további együttműködés felé a Magyar Honvédséggel.