Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

CWIX – rendszergyakorlat Lengyelországban

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. június 23. 14:17

A Magyar Honvédség összesen nyolc katonával – az MH Támogató Dandár és az MH Bakony Harckiképző Központ Szimulációs Gyakorló- és Kiképző Központjának kijelölt állományával – vesz részt a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központjában, a lengyelországi Bydgoszcz-ban június 3–23. között zajló úgynevezett CWIX-gyakorlaton.

A CWIX betűszó (Coalition Warrior Interoperability eXploration, eXperimentation, eXamination, eXercise) a katonai informatikai rendszerek interoperabilitási rendszergyakorlatát jelenti. Napjainkban az informatika a hadműveletek alapvető elemévé vált, a modern hadviselés a harcjárművekbe telepített informatikai célrendszerek, alkalmazások nélkül már el sem képzelhető. A valós idejű hadműveleti, harcászati helyzetkép biztosítása nagyságrendekkel gyorsabb, hatékonyabb döntési, irányítási és ezáltal sikeresebb feladat-végrehajtási lehetőséget ad a parancsnok kezébe.

A NATO többnemzeti hadműveleteinek sikere érdekében nemcsak az egyes országok saját rendszereinek biztos működése, de az azonos műveleti területen együttműködő nemzetek által használt rendszerek interoperabilitásának szükségessége is döntő fontosságú. Ezek előzetes vizsgálatára biztosít kiváló lehetőséget a NATO CWIX-gyakorlat, amelyen Magyarország 2005 óta először vesz részt.

A NATO-n belül a CWIX az egyik kiemelt informatikai interoperabilitási rendszergyakorlat, amelyet először 1994-ben rendeztek meg. A gyakorlat egyedülálló módon fogja össze a különböző katonai vezetéstámogató rendszerek közötti „párbeszéd" megteremtésének lehetőségeit. Jelentőségét a résztvevők száma – 16 ország és 12 NATO-szervezet – mellett a vizsgálat alá vont alkalmazások mennyisége is jelzi; idén közel 150 különböző alkalmazás és rendszer tesztelése vált lehetővé.