Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Damaszkusz gyarmatosítással vádolja a nyugatot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 16. 13:32

Örömét fejezte ki Bassár al-Aszad szíriai elnök küldötte Pekingben, amiért „vannak olyan országok, mint Kína és Oroszország, amelyek nem gyarmatosítók és nem is bánnak úgy az emberekkel, mint a gyarmattartók”.

Ez nagyban eltér a Nyugat álláspontjától – hangoztatta Buszejna Saabán, Aszad elnök politikai és médiatanácsadója a China Daily című angol nyelvű napilapnak, amely augusztus 16-án, csütörtökön közölt vele interjút.
Mint mondta, útjának célja, hogy a kínai vezetésnek reális képet adjon arról, mi is történik Szíriában, és Kínával egyeztetve keressenek megoldást a válságra, „amelynek során már ezrek vesztették életüket".
A politikusnő úgy vélte, ami Líbiában történt, az nem ismétlődhet meg Szíriában; a Peking által képviselt álláspont pedig meggátolhatja, hogy polgárháború alakuljon ki az országban.

Saabán beszámolt arról, hogy a Nyugat által érvényesített „legveszélyesebb, merev és kártékony szankciók" elérték az egészségügyet, s ezáltal hatással vannak az átlag szíriai polgárok életére. A Nyugat csak ront a helyzeten, amikor fegyverekkel és pénzzel támogat olyanokat, akik a polgárháború irányába terelik a folyamatokat – tette hozzá.
A szíriai politikus megerősítette kormánya elkötelezettségét Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga leköszönt Szíria-ügyi megbízottjának hatpontos béketerve iránt, és sürgette annak mielőbbi megvalósítását.
"Az úgynevezett ellenzék, amelynek egyes tagjai a kormányban és a parlamentben is helyet kaptak, nem hajlandók tárgyalni a megállapodásról, mert bizonyos hatalmak pénzelik őket, amelyek nem engedik őket" – fűzte hozzá.
Saabán szerint országa külföldi beavatkozás áldozata, ami akadályozza a párbeszédet. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy „a patthelyzet az egész térséget veszélybe sodorhatja".

Sajtóértesülések szerint Buszejna Saabán csütörtökön találkozik Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszterrel. Peking korábban közölte, az ellenzék képviselőinek meghívását is tervezi.